Ugrás a tartalomra

Mađarski đaci na pomenu u Novom Bečeju

2019.03.17
15:05
2024.03.19
08:34
Forrás
RTV Pannon
Povodom jubileja mađarske borbe za slobodu i revolucije 1848/49 održan pomen kod spomenika Hungarija.

Spomenik je podignut 1904. godine na katoličkom groblju u spomen poginulim mađarskim vojnicima.  Sa vojvođanskim Mađarima zajedno su praznovali i učenici koji su došli iz Mađarske.

Pomen u Novom Bečeju počeo je intoniranjem mađarske himne, govorima zahvalnosti i besedama. U događaju su učestvovali i učenici iz opštine. „Današnja omladina, takođe bi tako trebala da se trudi jer oni su budućnost" rekao je Atila Feher iz Novog Bečeja.

Sa Mađarima iz ovog banatskog naselja zahvaljujući donaciji Društva Rakoci, zajedno su mogli da praznuju i učenici i pedagozi iz  „Aranjkez" srednje i stručne škole iz Sekešefehervara.

„Ovo ostavlja snažan utisak u srcu jer vidim da smo jedan narod, da smo složni" kaže Petra Petrik, učenica „Aranjkez" srednje i stručna škola, Sekešfehervar. Direktorica škole Kristina Sekelj kaže: „Ovde je šačica Mađara koja je sačuvala svoj jezik, veru, kulturu. Mnogo snažnije neguje svoju tradiciju nego oni kojima je to domovina. Zato što se ovde treba izboriti za sve".

Na pomenu u Novom Bečeju  prisutno je bilo više mađarskih političara i udruženja građana. Između ostalog predstavnici  Saveza vojvođanskih Mađara, Mađarskog nacionalnog Saveta, Mađarske jedinstvene partije, opštinskog Mađarsko kulturno društvo „Jokai Mor", kao i predstavnici  građanskog udruženja „Arača 95" položili su vence kod spomenika. „Spomenik Hungarija u Novom Bečeju ima posebno značenje jer ih je malo u čitavom Karpatskom basenu, a pored toga podignut je u spomen na bitku kod Novog Bečeja. Na ovom mestu mesni odbor SVM-a, društva Jokai i Rakoci svake godine zajedno pripreme program kojim osnažujemo zajedništvo Mađara u Novom Bečeju" rekao je Tibor Balo, predsednik opštinskog odbora SVM, Novi Bečej.

Pomen u Novom Bečeju završen je prigodnim programom u sedištu Mađarskog kulturnog društva „Jokai Mor".

pomen
Novi Bečej

Najnovije

17:44, Frissítve: 17:52

Smotra fijakera u Crepaji

Fijakerijada u Crepaji organizovana je po dvadeset osmi put. Iz čitave Srbije ljubitelji konjičkog sporta stigli su u Crepaju na Fijakerijadu i Međunarodnu smotru konja.
14:52, Frissítve: 16:25

Bezbedno na dva točka

Na centralnom trgu u Subotici danas je promovisana bezbedna vožnja biciklom, ali i popularisan biciklizam kao sport. U programu „Gledaj da te vide, vozi se biciklom“ učestvovali su i mališani iz osnovnih škola.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.