Ugrás a tartalomra

Jene Hajnal: Vojvođanskim Mađarima važno zastupanje u EU

2019.03.29
19:39
2019.03.29
19:44
Forrás
Pannon RTV
U položaju nacionalnih manjina u Srbiji u poslednje dve godine dogodio se značajan iskorak zahvaljujući i akcionim planovima koje zahteva EU.

Predsednik Mađarskog nacionalnog saveta se nalazi u Strasburu gde je pred radnom grupom za manjine Evropskog parlamenta imao izlaganje. Izneo je da su na polju medija i obrazovanja ostvareni brojni rezultati, koji su značajni za ostvarivanje interesa manjinske zajednice. Naglasio je da na polju kulture i službene upotrebe jezika ipak treba mnogo toga učiniti. U svom obraćanju osvrnuo se i na izbore za Evropski parlament.

„Mnogo toga još treba da se učini, jer i sam posebni manjinski akcioni plan treba proširiti novim sadržajima, udahnuti mu novi život. To će nam biti važan zadatak, već smo preduzeli potrebne korake prema nadležnim ministarstvima, ali istinski, najvažniji posao je da sada ovde na početku izborne kampanje za Evropsku uniju, kažemo da su oni koji vodili brigu o položaju manjina umeli da demonstriraju pritisak na Srbiju. Nama je najvažnije da i ubuduće Evropska unija ima poslanike koji manjinsko pitanje, pitanje starosedalačkog stanovništa predstavljaju na najvišem nivoru" rekao je Jene Hajnal, predsednik, Mađarski nacionalni savet (Mađarska sloga).

Jene Hajnal
Strasbur

Najnovije

15:36, Frissítve: 16:37

Studentski dom ili iznajmljeni stan?

U nastavku obrazovanja, studenti treba da očekuju brojne troškove. Među njima, najveći su izdaci za stanovanje. Zbog povoljnih cena većina se odlučuje za studentski dom, ali ako je previše prijavljenih, ostaje mogućnost iznajmljivanja stana.
13:38, Frissítve: 16:24

Cela država priseća se žrtava

Godinu dana nakon masovnog ubistva u beogradskoj školi, cela država seća se stradalih. Televizijski i radijski program jutros je prekinut u 8:41 časova i jednominutnim ćutanjem odata je počast ubijenima u masovnoj pucnjavi.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.