Ugrás a tartalomra

Završeni Kostolanjijevi dani

2019.03.29
19:59
Forrás
Pannon RTV
Održana je naučna konferencija, i postavljen venac na Kostolanjijeve biste i spomen ploču na Gimnaziji „Svetozar Marković".

One su noći
Svi sati nemirno kucali.
One su noći
Bašte u mesečini sjale.
 
Samo nekoliko stihova iz beskrajnog pesništva pre 134 godine rođenog Deže Kostolanjija, koji je do danas sačuvao večnu vrednost i ostao besmrtan.

Zbog čega Deže Kostolanji nije dobio Nobelovu nagradu, ovim pitanjem naslovio je svoje predavanje u Subotici  Laslo Urban, istoričar književnosti. Smatra da je njegova besmrtnost neupitna kao i večna vrednost njegovog dela. Dodao je: „Velika je istina ono što je Mihalj Babič napisao o njemu, ako se dobro sećam, da čovek umire, ali pesnik i pisac ostaje ovde među nama. Osećam da sam prikupio mišljenje oko 50 knjižavnika i svi su sa velikim poštovanjem govorili o majstoru mađarske reči".

Katalin Mihalji, članica organizacionog odbora kaže da se sa ponosom prisećaju pesnika u gradu gde je rođen  pre 134 godine. Naglasila je: „U najtežim, 90-tim godinama od početka smo ih uvek održavali. Uvek smo pozivali kvalitetne  predavače, i uvek još ima novog da se kaže o Kostolanjiju".

Ideja, ostvarenje i program Književnih dana Deže Kostolanjija vezuje se za ime Gizele Varga Lakatoš, nastavnice mađarskog jezika. Manifestacija je imala predistoriju kada je 1976. godine formiran obučni centar stručnih srednjih škola, i kada se ustalilo takmičenje u govorenju poezije i proze. Od 1991. do 1993. godine manifestacija je bila ograničena na aktivnosti učenika, a od 1993. godine naučni skup posvećen Kostolanjijevom opusu postao je deo ovog obeležavanja.

Kostolanjijevi dani

Najnovije

13:05, Frissítve: 13:51

Balint Juhas čestitao Uskrs

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Balint Juhas čestitao je predstojeći Uskrs građanima i sveštenstvu koji praznik proslavljaju po julijanskom kalendaru, saopšteno je iz njegovog kabineta.
15:36, Frissítve: 16:37

Studentski dom ili iznajmljeni stan?

U nastavku obrazovanja, studenti treba da očekuju brojne troškove. Među njima, najveći su izdaci za stanovanje. Zbog povoljnih cena većina se odlučuje za studentski dom, ali ako je previše prijavljenih, ostaje mogućnost iznajmljivanja stana.
13:38, Frissítve: 16:24

Cela država priseća se žrtava

Godinu dana nakon masovnog ubistva u beogradskoj školi, cela država seća se stradalih. Televizijski i radijski program jutros je prekinut u 8:41 časova i jednominutnim ćutanjem odata je počast ubijenima u masovnoj pucnjavi.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.