Ugrás a tartalomra

Zbog suše alergija poranila

2019.04.02
22:33
Forrás
Pannon RTV
Dva meseca nije bilo padavina i zbog toga je sezona alergija počela ranije. Izuzetno je visoka koncentracija prašine u vazduhu, a pojavio se i polen drveća.

Prema pojedinim procenama od 60 do 70 odsto stanovništva pati od neke vrste alergije. Ovog proleća, za razliku od prethodnih, ne izaziva polen najveće probleme, nego visoka koncentracija lebdećih čestica u vazudhu koje su posledica dugotrajne prolećne suše.

Zbog suvog i vetrovitog vremena veoma je mnogo polena i prašine u vazduhu. Kod većine osetljivih već su se pojavili prvi simptomi. „Patim, pijem lekove protiv alergije. Nije ispitano, ali imam alergiju na prašinu, od nameštaja i slično, osim toga na cvet topole i više nego sigurno i na druge polene" kaže Ištvan Deak.

Ilonka Mađar kaže:

„Gušim se, nos mi se zapuši, ne znam šta da kažem, oči mi nateknu i suze.

„Kako se branite od alergije?"

„Ima injekcija koja se prima, ima i tabela protiv alergije, to uzmeš i donekle pomaže. Toliko".

Koncentracija polena breze već je dostigla visok nivo, a poleni jasena, topole, čempresa i tise već se pojavljuju u velikom broju.  Polen javora i trava je na srednjem nivou u vazduhu.

Noemi Milutinović, farmaceutkinja, smatra da sve više njih traži lekove protiv alergije: „Pacijenti traže različite tablete, oralne sprejeve ili kapi. Javljaju se sa simptomima svraba i curenja nosa".

Za alergiju na polen pacijentima se daju različite tablete – dodaje.

Alergija je preterana reakcija imunološkog sistema, kada materije, koje inače nemaju nikakvo štetno dejstvo, pokreću proces koji je okidač za alergijsku reakciju. Dr Margit Pajor, lekar opšte prakse objašnjava da materije koje posebno u proleće stižu u organizam disajnim putem, izazivaju alergijsku upalu: „Zahvaljujući ovom prašnjavom vazduhu, kako kiša, kao što ste i pomenuli, nije pala dva meseca, i nije sprala različita zagađenja, u vazduhu je velika koncentrasija prašine i alergena, ovih mikrospora. Alergeni, koji sada u vazduh dospevaju sa biljaka u cvatu, prikače se za prašinu":

Ukoliko bi pala kiša, alergijske reakcije bi bile znatno olakšane – kaže rukovodilac Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja u Kanjiži, koja dodaje da sada ne pravi probleme samo alergija. Zbog neoubičajenog toplog i suvog vremena lekari imaju veoma mnogo posla.

alergija
suša

Najnovije

15:36, Frissítve: 16:37

Studentski dom ili iznajmljeni stan?

U nastavku obrazovanja, studenti treba da očekuju brojne troškove. Među njima, najveći su izdaci za stanovanje. Zbog povoljnih cena većina se odlučuje za studentski dom, ali ako je previše prijavljenih, ostaje mogućnost iznajmljivanja stana.
13:38, Frissítve: 16:24

Cela država priseća se žrtava

Godinu dana nakon masovnog ubistva u beogradskoj školi, cela država seća se stradalih. Televizijski i radijski program jutros je prekinut u 8:41 časova i jednominutnim ćutanjem odata je počast ubijenima u masovnoj pucnjavi.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.