Ugrás a tartalomra

Polivači idu fijakerima, uz pesmu i muziku

2019.04.22
17:30
2019.04.22
18:30
Forrás
Pannon RTV
U Malim Pijacama, Bačkim Vinogradima i Hajdukovu momci su poranili kako bi oživeli običaj polivanja.

U centru Malih Pijaca rano ujutru okupili su se momci u narodnoj nošnji i ukrcali se u kočije. Tu se odmah pojavila i harmonika, i uz pesmu krenuli su polivači. Momci govore stihove dok vodom i parfemima polivaju mlade devojke.

Viktor Penjez, folkloraš iz KUD-a „Jokai Mor", Male Pijace kaže: „Oživljavamo lepi stari običaj i čuvamo ono što su nam preci ostavili".

Devojke polivače čašćavanju slatkišima, ukrašenim jajima, i nude ih pićem.

Dora Šarkanj, predsednica KUD-a „Jokai Mor" u Malim Pijacama smatra da je važno negovanje tradicije polivača u grupama. „U stara vremena važno je bilo da momci obuku narodnu nošnju, a da devojke zbog praznika obuku svoje najlepše haljine".

Nakon što su folkloraši KUD-a „Jokai Mor" iz Malih Pijaca polili svoje koleginice sa folklora, penju se na kočije i kreću ulicama da potraže kuće devojaka u selu.

Reka Katon je obukla narodnu nošnju i osvrće se levo-desno, očekujući sa koje strane će doći momci na kočijama. Ubrzo stiže grupa polivača, uz muziku i stihove koje momci izgovaraju ovom prilikom. Reka se ipak malo prevarila jer je od momaka iz Bačkih Vinograda polivena pravim mlazom vode.

U Hajdukovu smo se sreli sa igračima grupe „Talentum". I oni traže devojke izgovarajući svoje stihove.

„Ovo je već šesta godina kako sa grupom „Talentum" obilazimo, i to je velika radost i za momke i za devojke, jer nas rado dočekuju, a momci se pripremaju svaki put sa novim pesmama, muzikom", kaže Roland Brezovski, umetnički rukovodilac društva „Talentum" koji smatra da je običaj polivanja nezaobilazan.

Dodaje: svi im se obraduju, obavezno se jede i pije, tako da se na kraju dana svi dobro umore.

polivanje
Uskrs
selo

Najnovije

17:22, Frissítve: 17:37

Svi se pripremaju za praznike

Srbija i Subotica već su danas bile u groznici prazničnih priprema. Mnogo se kupovalo i na Mlečnoj pijaci, prema rečima prodavaca gužva je bila već nego obično.

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.