Ugrás a tartalomra

Višesatna čekanja kamiona na Kelebiji

2019.04.24
18:04
Forrás
Pannon RTV
I dalje se stvaraju kolone teretnih vozila na izlazu iz Srbije.

Prema zvaničnom saopštenju Auto-moto saveza Srbije najduže se čeka na graničnom prelazu Batrovci, gde se trenutno u kolonama čeka 14 časova. Kritična situacija je i na Kelebiji gde nadležni procenjuju da je vreme čekanja oko šest časova, ali vozači kamiona kažu da povremeno čekaju i 20 pa i više časova kako bi prešli u Mađarsku.

Prema rečima vozača kamiona situacija kod Kelebije je sve teže održiva. U utorak poslepodne, na primer, kraj kolone kamiona bio je kod znaka za izlazak iz Subotice, trenutno kolona je dugačka oko šest kilometara. Vozači kažu da najmanje 20 časova treba da čekaju da pređu u Mađarsku.

Ovo stvara probleme ne samo njima, već i ostalim učesnicima u saobraćaju. Nagomilani kamioni zauzimaju desnu stranu kolovoza, zbog toga putnička vozila i autobusi koji saobraćaju u pravcu Kelebije moraju da koriste levu, suprotnu stranu puta.

Ovo značajno usporava saobraćaj, autobusi kasne u odnosu na red vožnje, a može doći i do nezgode. U tome se slažu i vozači kamiona, putnici u automobilima, ali i meštani. Ferenc Hornok, vozač kamiona iz Subotice, jutros u 9 časova je stao u kolonu, do 11.30 časova nije napredovao ni metar: „Najveći problemi su na mađarskoj granici, carinici veoma, veoma sporo rade." Pitamo ga kako provodi vreme čekanja. „Zanimamo se, razgovaramo, pijemo kafu, dremuckamo. Šta drugo da radimo?"

Prema njegovim rečima bilo je situacija, pre oko mesec dana, da se čekalo i 24 časa na prelazak granice. Brige vozača kamiona uvećava i činjenica da ih u čekanju sustiže i vreme koje treba da provode u odmoru. Tada su prisiljeni da se povuku sa puta. Tokom praznika intenzivan je saobraćaj na srpsko-mađarskim graničnim prelazima. Vozila prolaze jedno za drugim, i na veoma kratkom razmaku. Mnogi se opasnom brzinom kreću u jedinoj slobodnoj saobraćajnoj traci.

Goran Maravić, vozač iz Subotice u kolonu je stao u utorak uveče u 22 časa. U sredu u podne je još uvek bio na kilometar i po od granice. „Veoma dugo se čeka. I na Kelebiji, i na Horgošu, i na Batrovcima, na svim graničnim prelazima".

„Šta kažu kolege, šta može biti razlog ovoj ogromnoj gužvi?" pitamo.

„Jedni kažu da mađarska strana ne radi, drugi da naši ne rade, zbog lokatora koji su na vozilima i koje tamo skidaju i to je gubljenje vremena".

Lokator i carinska traka koja je sa njim povezana, a koja se pominje u razgovoru, sprečava potencijalne zloupotrebe. Njihovo službeno demontiranje i carinska procedura zahtevaju više vremena i dodatno produžavaju vreme čekanja, zaključuju vozači kamiona.

Kelebija
granični prelaz

Najnovije

17:22, Frissítve: 17:37

Svi se pripremaju za praznike

Srbija i Subotica već su danas bile u groznici prazničnih priprema. Mnogo se kupovalo i na Mlečnoj pijaci, prema rečima prodavaca gužva je bila već nego obično.
15:58, Frissítve: 16:41

Vaskrs na Paliću

Povodom predstojećeg pravoslavnih praznika, na Paliću će po česti put biti organizovana manifestacija „Vaskrs na Paliću”.

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.