Ugrás a tartalomra

Tri škole na mađarskom jeziku u Novom Sadu

2019.04.25
20:47
Forrás
Pannon RTV
U Novom Sadu je održan informativni sastanak sa roditeljima koji žele da upišu decu u razrede na mađarskom nastavnom jeziku.

Kristian Šuhajda se pre skoro 20 godina preselio iz Bogojeva u Novi Sad. Starija kćerka mu u septembru kreće u osnovnu školu. Važno mu je da mu kćer uči na maternjem jeziku. Šuhajda kaže da želi da sačuvaju mađarski identitet, te da je i on išao u osnovnu i srednju školu na mađarskom jeziku.

Na skupu su roditelje koji žele da decu upišu u škole na mađarskom nastavnom jeziku upoznali sa programima onih škola u kojima se nastava izvodi i na mađarskom jeziku.

Direktor osnovne škole "Šandor Petefi" Zoltan Arđelan kaže da je i za "Petefi" važno da se izbore za opstanak jer se upisi u mađarske razrede vrše samo u tri škole. "Zajednički se borimo da u sve tri škole opstane obrazovanje na mađarskom jeziku" – kaže Zoltan Arđelan.

U okviru projekta obrazovanja na mađarskom jeziku za Novi Sad su 2009. godine počeli da organizuju aktivnosti u cilju jačanja brojnosti dece koja se upisuju u razrede na mađarskom jeziku. Lider projekta Anamarija Viček kaže da je zanimljivo kako svage godine u drugoj školi bude najviše prijavljenih učenika, ili u "Sonji Marinković", "Atili Jožefu" ili "Šandoru Petefiju" te da to znači da postoji potreba za sve tri škole. "Političko vođstvo vojvođanskih Mađara, Savez vojvođanskih Mađara u okviru projekta za obrazovanje na mađarskom u Novom Sadu svake godine nastoji i bori se da u sve tri škole opstane obrazovanje na mađarskom".

Na ovoj manifestaciji predstavili su se učitelji, a roditelji su mogli da dobiju korisne savete i od psihologa. 

Novi Sad
škola
Anamarija Viček

Najnovije

15:27, Frissítve: 16:10

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.

Najčitanije

Preminula Marta Feher

Nakon kratke i teške bolesti u 48 godini života preminula je Marta Feher, novinarka nedeljnika „Het nap“. Od 2017. godine deo je redakcije „Het napa“, pre toga 10 godina radila je u Panon RTV-u.

Unapređenje zapošljavanja u Subotici

Završena je javna rasprava u vezi izrade Lokalnog akcionog plana zapošljavanja za period 2024-2026. godina, koja je počela 8. aprila - obavestio je javnost Saša Gravorac.

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.