Ugrás a tartalomra

Proglašen pobednik tendera za obnovu pruge Budimpešta-Beograd

2019.04.25
21:29
Forrás
MTI
Kinesko-mađarski konzorcijum proglašen je za pobedna tendera za rekonstrukciju železničke pruge između glavnih gradova Srbije i Mađarske.

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je da je uspešno okončan tender za radove na obnovi železničke pruge Budimpešta-Beograd. Pobednik je kinesko-mađarski konzorcijum, a cena je prihvatljiva, izjavio je mađarski šef diplomatije u četvrtak u Pekingu.

On je dodao da će ugovor biti potpisan 25. maja, a stupiće na snagu kada se kineska Eksim banka i mađarska vlada sporazumeju o svim detaljima kreditnog aranžmana, što se očekuje do sredine leta. Kompletna investicija može da se realizuje u roku od 5 godina od stupanja ugovora na snagu. Sijarto je dodao da se planira da radovi počnu krajem godine ili početkom 2020. godine.

Mađarski šef diplomatije je naglasio da će obnovom železnice između Beograda i Budimpešte biti ponuđen najbrži put dopreme kineske robe sa jugoistoka ka zapadnoj Evropi.

Peter Sijarto je bio član delegacije koju je mađarski premijer Viktor Orban predvodio u Pekingu. Sijarto je pored ostalog vodio razgovore sa kineski mministrom trgovine, učestvovao je i na sastancima sa predsednikom i premijerom Kine.

Budimpešta-Beograd

Najnovije

16:37, Frissítve: 17:46

Čije jaje je najtvrđe?

U Mokrinu je po 34. put održano Svetsko prvenstvo u tucanju farbanim jajima. Manifestacija se održava svake godine na dan pravoslavnog Vaskrsa, a učesnici dolaze ne samo iz Srbije, već i iz mnogih drugih delova sveta.
16:28

Hristos vaskrse!

Vaskrsenje Isusa Hrista je praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću. U svim pravoslavnim hramovima služe se vaskršnje liturije. Patrijarh srpski Porfirije služio je ponoćnu liturgiju u Hramu Svetog Save.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.