Ugrás a tartalomra

Susreti privrednika i stručne tribine na novosadskom sajmu

2019.05.13
20:37
2019.05.13
20:44
Forrás
Pannon RTV
Vojvodina je potpisala sporazum sa gradom Njižnji Novgorod koji može biti osnov za veći izvoz poljoprivrednih proizvoda i namirnica.

Na Sajmu svakog dana zainteresovane dočekuju sa novim programima, tako će u sredu biti održan srpsko-mađarski trgovinski forum.

Ovogodišnji novosadski sajam protiče u znaju inovacija i informacionih tehnologija i njihovoj primeni u poljoprivredi. Proizvođači poljoprivrednih mašina nastoje da udovolje izazovima – čulo se na skupu. „Imamo takve zaprašivače koji rade na osnovu GPS-a i kompjuterskog programa, doziraju hemijska sredstva i količinu feromona, raspšivači veštačkog đubriva snabdeveni su vagom koja je prilagođena različitim sistemima i pogodna za preciznu primenu" kaže Alfred Nemet, trgovac poljoprivrednim mašinama, Novi Sad.

Predstavnici Pokrajine i ruskog grada Njižnji Novgorod potpisali su sporazum. Boško Vučurević, predsednik Privredne komore Vojvodine kaže da su i do sada imali odličnu izvoznu saradnju sa Rusijom, a sada može i dalje da se razvija. „Ono što je bitno da naglasim je da se lepeza proizvoda širi u izvozu prema Rusiji, kao i broj naših kompanija. Trendovi su i dalje nastavljeni i u ovoj godini izvoz prema Ruskoj federaciji je 30 posto, odnosno iznosi 80 do 100 miliona evra."

Njižnji Novgorod i Vojvodina su u 2018. godine potpisali prvi sporazum. Na ovogodišnji novosadski Sajam iz Rusije je došlo 22 preduzeća. Maksim Čerkasov, predstavnik, Njižnji Novgorod, Rusija: „Doveli smo velike firme različitih profila koje su prikazale sopstvenu proizvodnju. Zahvalni su Privrednoj komori Pokrajine koja nas je pozvala da učestvujemo na forumu i nadamo se da će na taj način ojačati naši dosadašnji kontakti i da ćemo ih unaprediti i sa novima".

Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu takođe je izrazio nadu u jačanju buduće saradnje: „Svake godine se povećava spoljnotrgovinski bilans, pogotovo kada govorimo o oblasti agrara za Autonomnu Pokrajinu Vojvodinu. Izuzetno je značajno što izvoz naših poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u poslednjih nekoliko godina beleži trend rasta i beležimo spoljnotrgovinski suficit kada je u pitanju agrar."

Pokrajinski sekretar učestvovao je i na razgovorima na okruglom stolu upriličenom povodom jednog mađarskog i sprskog IPA projekta. Takođe je najavio da će ove godine po prvi put na Sajmu biti tematski dan na kojem će se baviti pitanjem uzgoja voća i njegove prerade.

Slične vesti

Najnovije

13:28, Frissítve: 13:34

Danas je Međunarodni dan Crvenog krsta

Pre 164 godine, 8. maja 1828. godine rođen je Anri Dinan, švajcarski pisac koji je 1860. godine počeo sa stvaranjem humanitarne organizacije Međunarodnog Crvenog krsta. Za datum osnivanja Crvenog krsta smatra se 1863. godina.
12:10

Tlu nedostaju obilnije padavine

Visoke temperature koje su naglo došle i zadržale se, kao i nedovoljno padavina i dalje otežava rad ratara – kažu poljoprivrednici u okolini Sente. Trenutno moraju da se bore i protiv štetočina.
17:44, Frissítve: 17:52

Smotra fijakera u Crepaji

Fijakerijada u Crepaji organizovana je po dvadeset osmi put. Iz čitave Srbije ljubitelji konjičkog sporta stigli su u Crepaju na Fijakerijadu i Međunarodnu smotru konja.
14:52, Frissítve: 16:25

Bezbedno na dva točka

Na centralnom trgu u Subotici danas je promovisana bezbedna vožnja biciklom, ali i popularisan biciklizam kao sport. U programu „Gledaj da te vide, vozi se biciklom“ učestvovali su i mališani iz osnovnih škola.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.