Ugrás a tartalomra

Terenski rad aktivista SVM za izbore za EP

2019.05.16
17:37
Forrás
Pannon RTV
Aktivisti SVM u Subotici pomažu dvojnim državljanima da pravilno obave proceduru predaje glasa za izbore za Evropski parlament.

Preko 90 aktivista Saveza vojvođanskih Mađara obilazi teren u subotičkim mesnim zajednicama i pomažu dvojnim državljanima da pravilno obave proceduru glasanja za izbore za Evropski parlament. Glasači koji poseduju mađarsko državljanstvo su dobili odgovarajuće izborne pakete koje je potrebno na određeni način obraditi.

Aktivisti obilaze od kuće do kuće i mesnu zajednicu Peščara. Paketi tek pristižu poštom, pa se ne moraju brinuti ni oni kojima paket još nije stigao. Među aktivistima je i Valerija Pap koja je već oko 40 lica pomogla da prođu kroz proceduru. Ona kaže da pomažu da se pristigao materijal spremi u odgovarajuće koverte. „Ima i starijih lica koja ne znaju kako da popune i tu smo da im pomognemo. Ispunimo, postavimo u koverte te se na taj način pravilno obavlja glasanje, da bi bilo važeće" – rekla je Valerija Pap.

Glasač Ferenc Orsag je rado prihvatio pomoć jer smatra da je važno da njegov glas bude važeći. "Smatram da je najvažnije da mladi dobiju više mogućnosti, i za učenje. Čuo sam i video da je pomoć za porodice dosta velika i smatram da je važno da napredujemo" – kaže on.

Ne dobijaju svi pakete na kućne adrese. Oni koji imaju adresu u Mađarskoj mogu da glasaju u generalnom konzulatu Republike Mađarske u Subotici. To namerava i Mihalj Kaposta na dan 26. maja. On kaže da bi voleo da Evropa ostane kakva je bila, te da bi voleo da velike migracije ne pometu Evropu.

aktivisti
izbori za EP
Savez vojvođanskih Mađara

Najnovije

15:36, Frissítve: 16:37

Studentski dom ili iznajmljeni stan?

U nastavku obrazovanja, studenti treba da očekuju brojne troškove. Među njima, najveći su izdaci za stanovanje. Zbog povoljnih cena većina se odlučuje za studentski dom, ali ako je previše prijavljenih, ostaje mogućnost iznajmljivanja stana.
13:38, Frissítve: 16:24

Cela država priseća se žrtava

Godinu dana nakon masovnog ubistva u beogradskoj školi, cela država seća se stradalih. Televizijski i radijski program jutros je prekinut u 8:41 časova i jednominutnim ćutanjem odata je počast ubijenima u masovnoj pucnjavi.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.