Ugrás a tartalomra

Knjige za Gimnaziju u Somboru

2019.05.22
14:59
2024.03.19
08:46
Forrás
Pannon RTV
Gimnazija „Veljko Petrović" u Somboru bogatija je za paket knjiga u vrednosti 100 hiljada dinara. U poklonu su klasični i savremeni romani, kao i stručna literatura.

Mađarski nacionalni savet, uz podršku mađarske Vlade, državnog sekretarijata za nacionalnu politiku premijera, kao i Fondacije „Betlen Gabor" poklanja knjige onim gimnazijama i srednjim stručnim školama u kojima se nastava odvija na mađarskom jeziku. Poklon paket sadrži klasične i savremene romane, kao i stručnu literaturu.

U učionici za mađarski jezik i književnost somborske Gimnazije „Veljko Petrović" učenici su sa zanimanjem prihvatili poklon knjige. „Mnogo mi se dopala knjiga Tamaša T. Kiša „Samu sejti" jer mi se čini zanimljivom, u njoj su i slike i crteži, tako da mi se jako sviđa" kaže Adel Bošnjak, učenica, Gimnazij „Veljko Petrović", Sombor.

Učenica četvrtog razreda Noemi Mesaroš voli da čita i želja joj je da upiše katedru za mađarski jeziku u Novom Sadu. „Knjiga „Az iskola a határon" od Otlika mi se dopala, učili smo o njoj, i više njih mi je reklo da bi dobro bilo da je pročitam".

Mađarski nacionalni savet podjednaku pažnju obraća na školovanje na mađarskom jeziku i u mestima sa brojnim, kao i u mestima sa manje mađarskog stanovništva. Gimnazija „Veljko Petrović" u Somboru koja raspolaže sa 13 hiljada knjiga, postala je bogatija za mađarsku klasičnu i savremenu literaturu. „Ovo je još jedna potvrda tome da MNS ozbiljno pomaže opstanak somborske Gimnazije „Veljko Petrović", i njen razvoj kao škole od istaknutog značaja za Mađare i mađarstvo" kaže Laslo Fekete, direktor, Gimnazija „Veljko Petrović", Sombor.

U paketu knjiga MNS-a u vrednosti od 100, odnosno 200 hiljada dinara nalaze se knjige koje je određena gimnazija, ili srednja stručna škola tražila. „Danas smo ovde u Gimanziji „Veljko Petrović" u Somboru gde znamo da se školuju učenici u jednoj maloj mađarskoj zajednici. Za nas je jednako važno da oni imaju kvalitetno obrazovanje i zbog toga smo danas ovde doneli ovaj paket knjiga" rekla je Ibolja De Negri, članica, Izvršni odbor MNS.

Širom Vojvodine biće podeljeno 12 poklon paketa u devet obrazovnih ustanova. Do sada je uvećan knjižni fond subotičke Gimnazije „Svetozar Marković" i Muzičke škole.

knjige
gimnazija
Sombor

Najnovije

17:22, Frissítve: 17:37

Svi se pripremaju za praznike

Srbija i Subotica već su danas bile u groznici prazničnih priprema. Mnogo se kupovalo i na Mlečnoj pijaci, prema rečima prodavaca gužva je bila već nego obično.

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.