Ugrás a tartalomra

Međunarodni dan biodiverziteta

2019.05.22
14:08
2024.03.19
08:46
Forrás
Pannon RTV
Ovim danom skreće se pažnja javnosti na raznolikost živog sveta i njegovu ugroženost. Tim povodom organizovana je poseta Specijalnom rezervatu prirode „Ludaško jezero".

Osim što su obišli prostor zaštićenih biljnih vrsta, na licu mesta je prstenovana i ptica trstenjak cvrkutić. „Postavljanje prstena je način da bolje upoznamo ptice, i na tako doprinesemo njihovoj efikasnijoj zaštiti. Aluminijumsko prstenje, koje stavljamo na nogu ptice, uvedeno je da bi umeli i da ih međusobno razlikujemo" izjavio je Oto Sekereš, zadužen za zaštitu prirode u JP „Palić-Ludaš".

Osim ovdašnjih zaštitara, na Ludaško jezero došli su i stručnjaci iz Nacionalnog parka „Kiškunšag" u Mađarskoj. Đerđ Kmač, zaštitar prirode u Nacionalnom parku „Kiškunšag" kaže: „Granice povlače ljudi, ali priroda ne poznaje ove linije. Ovaj predeo započinje u Mađarskoj i završava se ovde iznad Subotice. Živi svet biljaka i životinja nalaze se u istom prirodnom okruženju sa obe strane. Tu se izdvaju dve vrste, koje su i na evropskom nivou naša zajednička obaveza da ih zaštitimo jer se samo ovde javljaju u ovolikom broju. Jedna je šafranjika, a druga slepo kuče".

JP „Palić – Ludaš" brine o pet zaštićenih prirodnih područja, kaže Tamaš Vinko, stručnjak ovog preduzeća. U predele treće kategorije zaštite spada jezero Palić, sa svojim zaštićenim parkovima i hrastovima lužnjacima koji su zaštićeni spomenik prirode.  „Specijalni rezervat prirode „Ludaško jezero"  uživa zaštitu prve kategorije, što znači da je to nivo međunarodne i državne zaštite. Specijalni rezervat prirode „Selevenjska pustara" je takođe pod prvom kategorijom zaštite. U drugu kategoriju spada Predeo izuzetnih odlika „Subotička peščara" , koja je zaštićeni predeo od državnog značaja".

Saradnja između stručnjaka JP „Palić Ludaš" i Nacionalnog parka „Kiškunsag" traje već 20 godina.

biodiverzitet
Ludaško jezero
ugroženost
raznolikost
rezervat
prstenovan
ptica

Slične vesti

Najnovije

12:10

Tlu nedostaju obilnije padavine

Visoke temperature koje su naglo došle i zadržale se, kao i nedovoljno padavina i dalje otežava rad ratara – kažu poljoprivrednici u okolini Sente. Trenutno moraju da se bore i protiv štetočina.
17:44, Frissítve: 17:52

Smotra fijakera u Crepaji

Fijakerijada u Crepaji organizovana je po dvadeset osmi put. Iz čitave Srbije ljubitelji konjičkog sporta stigli su u Crepaju na Fijakerijadu i Međunarodnu smotru konja.
14:52, Frissítve: 16:25

Bezbedno na dva točka

Na centralnom trgu u Subotici danas je promovisana bezbedna vožnja biciklom, ali i popularisan biciklizam kao sport. U programu „Gledaj da te vide, vozi se biciklom“ učestvovali su i mališani iz osnovnih škola.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.