Ugrás a tartalomra

Novi konkursi Fondacije Prosperitati doprinose ostanku na rodnom tlu

2019.05.23
20:19
Forrás
Pannon RTV
Predstavljeni novi konkursi Fondacije Prosperitati koji se odnose na 2019. godinu.

Levente Mađar, zamenik ministra spoljne ekonomije i spoljnih poslova Mađarske, Ištvan Pastor, predsednik SVM-a i Balint Juhas, rukovodilac kancelarije Fondacije Prosperitati najavili su na konferenciji za novinare u Zrenjaninu, podršku koja će biti realizovana u narednom periodu kroz 10 novih konkursa.

Sa ovih 10 konkursa započinje novi investicioni ciklus – rekao je Balint Juhas, rukovodilac kancelarije Fondacije Prosperitati.

„Sličnih 10 raspisa konkursa imali smo 31. januara 2016. godine, sa sličnim konkursima. Sada zato pozivamo da nam se priključe vojvođanski mađarski preduzetnici, poljoprivredna gazdinstva, mladi parovi, kako bi postigli sličan uspeh kao u prvom razvojnom ciklusu" rekao je Balint Juhas, rukovodilac kancelarije, Fondacijea Prosperitati.

Mađarska zajednica u Vojvodini ima jedan snažan sloj privrednika, što ukazuje da ovaj program treba nastaviti – izjavio je Ištvan Pastor. Predsednik SVM-a je dalje najavio 10 ulaganja manjeg obima u 2019. godini među kojima sada i turizam ima značajnu ulogu.

„Može se računati na konkurse koji se odnose na kupovinu seoskih kuća, za kupovinu oranica, kupovinu opreme za razvoj preduzeća, za uvođenje standardizacije, u oblasti poljoprivrede želimo da podržimo radno intenzivni uzgoj biljaka u plastenicima, kod uzgoja životinja takođe želimo da stvorimo mogućnosti za konkurisanje, kao i u proizvodnji voća i u uspostavljanju lokalnih proizvoda" rekao je Ištvan Pastor, predsednik, SVM.

Između ostalog, biće proširen program namenjen mladim parovima za kupovinu kuće, i vojvođanska mađarska zajednica može ovde da računa na jednu novinu – kaže Levente Mađar, zamenik ministra spoljne ekonomije i spoljnih poslova Mađarske.

„Ono što je novina, koju sada sa ponosom najavljujem, je da ćemo istovremeno i u sadašnjim raspisima konkursa ostvariti mađarsku politiku u odnosu na velike porodice. To znači da će velike porodice imati još veću pogodnost, odnosno trebaće im manji sopstveni deo za učešće na konkursu nego što je to bilo ranije. Podrška rađanju dece odnosi se i na vojvođansku mađarsku zajednicu" rekao je Levente Mađar, zamenik ministra spoljne ekonomije i spoljnih poslova Mađarske.

Povećan je i maksimalni iznos podrške unutar svakog pojedinačnog konkursa. Umesto dosadašnjih 1,2 miliona dinara, od sada je taj iznos 1,5 miliona dinara. Rok za konkurisanje je 31. jul, a u slučaju kupovine zemlje 31. oktobar. Detalji konkursa mogu se pronaći na prosperitati.rs internet stranici.

Fondacija Prosperitati
Levente Mađar
Ištvan Pastor
Balint Juhas

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Preminula Marta Feher

Nakon kratke i teške bolesti u 48 godini života preminula je Marta Feher, novinarka nedeljnika „Het nap“. Od 2017. godine deo je redakcije „Het napa“, pre toga 10 godina radila je u Panon RTV-u.