Ugrás a tartalomra

Oproštaj od godine u Studentskom domu „Evropa"

2019.05.24
14:22
2019.05.24
23:00
Forrás
Pannon RTV
Stručnom konferencijom i svečanim zaključenjem godine u novosadskom domu „Evropa" u četvrtak su se oprostili od školske godine koja se uskoro završava.

Skupu je prisustvovao i Andor Deli, kandidat za poslanika u Evropskom parlamentu.

Studentski dom „Evropa" već četvrtu godinu radi punim kapacitetom, i u njemu stanuje blizu 400 vojvođanskih studenata.

„Imamo mnogo društvenih večeri. One se odvijaju tako da  pozivaju različite predavače koji govore o pojedinim temama ovde u svečanoj sali, i možemo da učestvujemo na njima kao recimo publika. Imamo i radionice, na njima sam najviše učestvovao" priča Janoš Nađ Đerđi, stanovnik doma, Hajdukovo.

„Za stručnu radionicu u domu pripremao sam se uz pomoć mentora, kojem sam veoma zahvalan jer mi je mnogo pomogao, i kroz više susreta prešli smo različite stručne oblasti" kaže Florian Lajko, stanovnik doma, Kavilo.

Na sastanku su izneti podaci i o uspesima stanovnika doma, i najbolji su nagrađeni priznanjima.

„Bilo je mnogo učenja, zabave, druženja, izgradnje zajednice. Sve ono što što spada u život mladih ljudi. Želim posebno da naglasim ono što posebno izdvaja ovu godinu, da je više naših učenika držalo predavanja na Državnoj naučnoj učeničkoj konferenciji" kaže Ildiko Šnejder-Šara, direktorica, Studentski dom „Evropa".

Tamaš Veisburg, potpredsednik Državnog naučnog učeničkog saveta smatra da je u Studentskom domu „Evropa" stvorena jedna podsticajna duhovna atmosfera o kojoj su pre četiri godine mogli samo da sanjaju.

„Ovde ne samo da mogu da obavljaju svoje studije, ovo nije samo spavaona, studentski dom, nego ovde mogu i stručno da se razvijaju i svoju struku da koriste na maternjem jeziku, što je takođe veoma bitno. To znači da kasnije radeći u Vojvodini oni mogu biti most između srpskih i mađarskih stručnih krugova. Pre četiri godine ovo je bio san, na njemu su ozbiljno radile kolege, naravno i učenici u ustanovi, i sada je prva godina, kada mogu da kažem da se on ostvario" rekao je Tamaš Veisburg, potpredsednik, Državni naučni učenički savet.

Na zaključenju školske godine učestvovao je i Andor Deli, kandidat na izborima za poslanika u Evropskom parlamentu.

„Smatram da je svaka godina nova prekretnica, nova tačka u izgradnji ovde u Novom Sadu. Smisao svega je da učenike privuče, da u Srbiji nastave svoje školovanje" rekao je Andor Deli, kandidat za poslanika u Evropskom parlamentu FIDES-HDNP (SVM).

Svečanost kojoj su prisustvovali i predstavnici Pokrajine, kao i MNS-a i Generalnog konzulata Mađarske u Subotici, završena je umetničkim program.

Studentski dom „Evropa"
Novi Sad
Andor Deli
Ildiko Šnejder-Šara

Najnovije

15:36, Frissítve: 16:37

Studentski dom ili iznajmljeni stan?

U nastavku obrazovanja, studenti treba da očekuju brojne troškove. Među njima, najveći su izdaci za stanovanje. Zbog povoljnih cena većina se odlučuje za studentski dom, ali ako je previše prijavljenih, ostaje mogućnost iznajmljivanja stana.
13:38, Frissítve: 16:24

Cela država priseća se žrtava

Godinu dana nakon masovnog ubistva u beogradskoj školi, cela država seća se stradalih. Televizijski i radijski program jutros je prekinut u 8:41 časova i jednominutnim ćutanjem odata je počast ubijenima u masovnoj pucnjavi.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.