Ugrás a tartalomra

Međunarodna umetnička kolonija 9+1

2019.05.24
19:38
2024.03.19
08:46
Forrás
Pannon RTV
Oko 20 slikara i fotografa okupilo se na Međunarodnoj umetničkoj koloniji u Staroj Moravici.

Osnivači kolonije po tradiciji okupljaju se šest dana u maju. Umetnici dela koja ovde nastaju poklanjaju zbirci Stare Moravice.

U kući i na terasi sedišta Međunarodne umetničke kolonije 9+1 ukupno 20 stvaralaca koji su stigli iz Vojvodine, Mađarske i Turske  pravi svoja dela. Stvaraju različitim tehnikama i stilovima, jer u koloniji nema osnovne teme.

„Stvaram o onome što se ovde rađa u prirodi, posebno cveće, iako retko slikam cveće, ali sada je valjda i takav period, to čini proleće i to me je podstaklo" kaže Julijana Major, slikarka, Vonjarcvašheđ, Mađarska.

„U mojim slikama se vidi odakle sam, iz ravnice, iz sveta nizije, i na svoj način pokušavam da oslikam karakteristike tog prostora" kaže Đerđ Boroš, grafičar, Subotica.

Umetnička kolonija 9+1 oslanja se na veliku tradiciju, ove godine se organizuje već po 40-ti put, a na početku to je bio samo jednodnevni susret.

„Tada to još nije bila kolonija, već samo prijateljsko druženje, rekao bih, da je grupa bila 9+1 grupa koja se okupljala krajem svakog maja na druženje. Moj otac je organizovao okupljanje, pozivao bi prijatelje slikare, a i ja sam kao fotograf bio tu pri ruci" priča Mihalj Novak mlađi, član osnivač, Umetnička kolonija 9+1, Stara Moravica.

Leti organizuju majstorske kolonije, a s jeseni omladinske radionice. Nakon kolonije stvaraoci dva svoja rada ostavljaju Staroj Moravici, tako da je u naselju stvorena značajna zbirka, od koje se organizuje i izložba.

„Ove slike skladištimo na više mesta, u Etno kući, u mesnoj zajednici, kao i u sedištima građanskih udruženja gde uvek mogu da ih posete građani, i svako ko svrati u selo da vidi da kod nas postoji Međunarodna umetnička kolonija 9+1 koja radi na tome da učinimo selo lepšim" kaže Kristijan Foro, rukovodilac, Međunarodna umetnička kolonija 9+1, Stara Moravica.

Rad Međunarodne umetničke kolonije 9+1 podržava mađarska Vlada, MNS, lokalna samouprava Bačke Topole i mesna zajednica Stara Moravica. Mađarski nacionalni savet ovu koloniju proglasio je manifestacijom od izuzetnog značaja.

umetnička kolonija
slikar
fotograf
Stara Moravica

Najnovije

15:36, Frissítve: 16:37

Studentski dom ili iznajmljeni stan?

U nastavku obrazovanja, studenti treba da očekuju brojne troškove. Među njima, najveći su izdaci za stanovanje. Zbog povoljnih cena većina se odlučuje za studentski dom, ali ako je previše prijavljenih, ostaje mogućnost iznajmljivanja stana.
13:38, Frissítve: 16:24

Cela država priseća se žrtava

Godinu dana nakon masovnog ubistva u beogradskoj školi, cela država seća se stradalih. Televizijski i radijski program jutros je prekinut u 8:41 časova i jednominutnim ćutanjem odata je počast ubijenima u masovnoj pucnjavi.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.