Ugrás a tartalomra

Zajedničko gazdovanje vodama

2019.05.27
15:04
2024.03.19
08:46
Forrás
Pannon RTV
Suša, štete od podzemnih voda i promena klime tema su zajedničkog IPA programa Srbije i Mađarske sa ciljem da pripreme planove i ublaže posledice.

U Novom Sadu su učesnici projekta: Univerzitet u Segedinu, novosadski Prirodnomatematički i Poljoprivredni fakulteti, kao i Javno preduzeće „Vode Vojvodine" sumirali dosadašnje rezultate.

U zemljoradnji nedovoljno vode, ali i previše vode, uzrokuje štetu. Zbog ekstremnih vremenskih prilika sve češći su periodi suše, ili periodi sa previše padavina koje na oranicama podižu nivo podzemnih voda. Domaći i mađarski stručnjaci nastoje da izrade planove kojima bi se ublažile štete. „Imamo dve ogledne parcele, jedna je u Mađarskoj Dong-er, a u Vojvodini, zalivni sistem Čurug-Žabalj, na kojima sprovodimo detaljne kontrole i uvodimo i instrumente. Krajnji cilj je da na ove dve ogledne parcele veoma detaljno upoznamo dinamiku i ekstremne vrednosti vodnog sistema i pokušamo da idemo u pravcu prakse i planiramo svoj uticaj" kaže Žužana Ladanji, profesor fakulteta, segedinski Univerzitet.

Sa više stanica koje daljinski kontrolišu i uz pomoć dronova posmatraju vlažnost zemljišta i pojavu podzemnih voda. Tako dobijene podatke obrađuju. „U poslednjoj deceniji česta je bila pojava suše i podzemnih voda, ne retko se u istoj godini pojavljuju periodi izrazite suše, nakon koje slede periodi velike vlažnosti. Zbog toga se ovom temom treba baviti veoma detaljno, jer ogormne štete prouzrokuju pre svega u zemljoradnji, ali izvan toga i suša i podzemne vode imaju i drugog efekta" kaže Minučer Mesaroš, docent, Prirodno-matematički fakultet, Univerzitet u Novom Sadu.

Cilj istraživanja je da se na dugi rok preduprede štete, odnosno da poljoprivrednici na odgovarajući način postupaju u gazdovanju vodom i obavljanju zemljoradničkih poslova. Vrednost istraživanja je 852 hiljade evra, od čega je Evropska unija obezbedila 724 hiljade evra.

Vode Vojvodine
Srbija
Mađarska

Najnovije

17:22, Frissítve: 17:37

Svi se pripremaju za praznike

Srbija i Subotica već su danas bile u groznici prazničnih priprema. Mnogo se kupovalo i na Mlečnoj pijaci, prema rečima prodavaca gužva je bila već nego obično.
15:58, Frissítve: 16:41

Vaskrs na Paliću

Povodom predstojećeg pravoslavnih praznika, na Paliću će po česti put biti organizovana manifestacija „Vaskrs na Paliću”.

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.