Ugrás a tartalomra

Završen IPA projekat između Čoke i Valkanja

2019.05.28
18:49
2019.05.28
20:04
Forrás
Pannon RTV
Završna konferencija prekograničnog IPA projekta između Čoke i rumunskog grada Valkanj održana je danas u Čoki, u MKC „Mora Ferenc".

Projekat je pre dve godine pokrenut između čokanskog Kulturnog centra „Sveti Sava", MKC „Mora Ferenc" i čuvara tradicije iz Valkanja. Ukupna vrednost programa je bila preko 351 hiljada evra. Od toga je opština Čoka obezbedila gotovo 99 hiljada evra, dok je iz IPA izvora finansiran sa 84 hiljade evra. Ovaj iznos opština Čoka uložila je u obnovu Omladinskog doma u Banatskom Monoštoru, za organizovanje dečjih letnjih kampova i radionica u periodu od septembra 2017. do oktobra 2019. godine, kako i popularisanje nacionalnih kultura i tradicija u Čoki – objasnio je Aleksandar Đurić, menadžer projekta.

„Pre jedne sedmice proveli smo dva dana na višenacionalnom festivalu u Valkanju. Festival je prvi put organizovan ove godine, i nadamo se da će opstati. Videli su kako to mi radimo, i dopalo im se, tako da je otprilike pedesetoro dece ovde provelo vikend. Kuvali su tradicionalna jela, igrali se i deca su pokazala šta su naučila tokom desetodnevnog kampa u Banatskom Monoštoru" kaže Aleksandar Đurić, menadžer projekta.

IPA projekat
Čoka
Valkanj

Najnovije

16:37, Frissítve: 17:46

Čije jaje je najtvrđe?

U Mokrinu je po 34. put održano Svetsko prvenstvo u tucanju farbanim jajima. Manifestacija se održava svake godine na dan pravoslavnog Vaskrsa, a učesnici dolaze ne samo iz Srbije, već i iz mnogih drugih delova sveta.
16:28

Hristos vaskrse!

Vaskrsenje Isusa Hrista je praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću. U svim pravoslavnim hramovima služe se vaskršnje liturije. Patrijarh srpski Porfirije služio je ponoćnu liturgiju u Hramu Svetog Save.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.