Ugrás a tartalomra

Horgoš poneo naziv naselja „Tista foraš"

2019.06.01
13:30
2019.06.01
20:41
Forrás
Pannon RTV
Ovaj naziv daje se mestima u kojima su izvornu narodnu muziku sakupljali Bela Vikar, Zoltan Kodalj, Laslo Lajta i Bela Bartok.

„Horgoš smatram veoma bitnim jer se istorija kulturnog života proteže dugi niz godina. Lokalno kulturno društvo „Bartok Bela" postoji već 80 godina, osim toga tradicija se ovde održava sa velikim poštovanjem. Treba da znamo, osetimo i za svoj cilj postavimo kulturu kao vodilju, ovde u Vojvodini, u južnim krajevima" rekao je Robert Šorš, predsednik Saveta Mz Horgoš.

Svečanom otkrivanju table prisustvovalo je i društvo „Pro Bartok". Društvo sa sedištem u Dansentmiklošu u Rumuniji bavi se životnim putem Bele Bartoka.

„Osnovao sam društvo sa ciljem da savesno negujemo sećanje na kompozitora, očuvamo njegov duh i njegovo životno delo učinimo zajedničkim blagom grada i naselja koja pripadaju gradu. Od tada smo 70 puta organizovali koncerte" kaže Šandor Tamaš, predsednik, Društvo „Pro Bartok", Dansentmikloš, Rumunija.

Nakon otkrivanja table, zainteresovani su mogli da pogledaju „Izložbu o stvaranju" – o lokalnoj istoriji i o 80 godina rada Kulturnog društva „Bartok Bela". Izložene su i nošnje koje su pripremljene za ispit tokom obuke za izradu nošnji organizovane pod okriljem vojvođanske mreže etno kuća. Takođe, izloženi su i akvareli kanjiškog slikara Karolja Tertelija.

„Ovaj predeo zavređuje da ovekovečimo ovaj grad, da i našu unuci vide kako su izgledale građevine. Predstavljene su najznačajnije zgrade u Horgošu, Kanjiži, u severnoj Bačkoj, Martonošu. Dakle, materijal za izložbu pripremljen je od ovih slika i ovih dve hiljade posetilaca koji će doći ovamo moći će da steknu uvid u ovu okolinu" rekao je Karolj Terteli, izlagač, Kanjiža.

Na događaju je predstavljena i knjiga „A tista foraš orokšege" (Nasleđe bistrog izvora) koju je pripremila Rita Kozma.

Sekcija za narodnu radinost Kulturnog društva „Bartok Bela" izvela je i svoj svečani program pod nazivom „A tista forašbol".

Horgoš
Robert Šorš
Karolj Terteli

Najnovije

17:44, Frissítve: 17:52

Smotra fijakera u Crepaji

Fijakerijada u Crepaji organizovana je po dvadeset osmi put. Iz čitave Srbije ljubitelji konjičkog sporta stigli su u Crepaju na Fijakerijadu i Međunarodnu smotru konja.
14:52, Frissítve: 16:25

Bezbedno na dva točka

Na centralnom trgu u Subotici danas je promovisana bezbedna vožnja biciklom, ali i popularisan biciklizam kao sport. U programu „Gledaj da te vide, vozi se biciklom“ učestvovali su i mališani iz osnovnih škola.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.