Ugrás a tartalomra

Bajša: Kurs tkanja rogoza

2019.06.08
21:15
2024.03.19
08:46
Forrás
Pannon RTV
Na trodnevnom kursu u organizaciji mreže Kuće tradicije i Društva za negovanje tradicija i rukotvorina “Etno”, 10 učesnika je savladalo tajne tkanja rogoza.

Na dvorištu Zavičajne kuće u Bajši, u prirodnom ambijentu učesnici su savladavali osnove gtkanja rogoza. Između ostalog, od rogoza su pravili torbe, asure i razne ukrasne i upotrebne predmete.

Kristina Vaš iz Subotice se bavi izlivanjem sveća, ali je zainteresovana i za druge stare zanate. Sa rogozom, kao sirovinom se susreće prvi put, a tkanje u okviru je brzo savladala: “Do sada nisam imala nikakvo iskustvo sa rogozom. Vrlo je pozitivan materijal, vrlo mekan, ima dobar miris, lako se oblikuje i mislim da će mi ići od ruke.”

Zanatlija Šandor Šuhanko, član Društva za negovanje tradicija i rukotvorina “Etno” još od malih nogu je upoznat sa finesama tkanja rogoza i sa zadovoljstvom prenosi svoje znanje mladim ljudima: “Za vreme kupanja smo morali da sečemo rogoz, trsku, štapove, jer smo tkali mreže, pecali smo, lovili ribe i usput smo morali da učimo ovaj zanat. Moj deda i otac su se ovim bavili preko zime, prodavali su, bilo je jako traženo onda a i sada.”

Prošle godine su se zainteresovani zahvaljujući mreži Kuće tradicije upoznavali sa osnovama tkanja rogoza. Kako je postojala potreba za nastavkom, ove godine smo organizovali kurs tkanja rogoza, kaže Karolina Nadi, saradnica mreže Kuće tradicije Vojvodine. “Može biti korisno svima koji vole prirodne materijale. Veoma je važno da se vratimo svojim korenima, tradiciji i pravimo upotrebne predmete od prirodnih materijala.”

Trodnevni kurs je besplatan za sve učesnike. Stečeno znanje u pletenju rogoza zainteresovani mogu nadograditi na zanatskom kampu koji se održava između 01-06.jula 2019.

Kamp organizuje Društvo za negovanje tradicija i rukotvorina “Etno”.

tkanje
rogoz

Najnovije

Najčitanije

Preminula Marta Feher

Nakon kratke i teške bolesti u 48 godini života preminula je Marta Feher, novinarka nedeljnika „Het nap“. Od 2017. godine deo je redakcije „Het napa“, pre toga 10 godina radila je u Panon RTV-u.

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Unapređenje zapošljavanja u Subotici

Završena je javna rasprava u vezi izrade Lokalnog akcionog plana zapošljavanja za period 2024-2026. godina, koja je počela 8. aprila - obavestio je javnost Saša Gravorac.