Ugrás a tartalomra

Istorija plesa predstavljena u Senti

2019.06.09
15:17
2019.06.09
15:29
Forrás
Pannon RTV
U senćanskom Kamernom pozorištu prikazana produkcija o istoriji plesa.

Cilj predstave je bio da se zainteresovana publika uz pomoć kulture plesa u Karpatskom basenu upozna sa istorijom evrpskog plesa, i u užem smislu, formiranjem istorije mađarskih igara.

U predstavi je prikazano kako pojedini modni talasi formiraju ples, i kako su se oni usaglasili sa lokalnom kulturom.

„Sa ovako nečim se još nisam srela u Mađarskoj, ali ni kod kuće. Bilo je dobro, edukativno predavanje. Mnogo mi se dopalo što je bio i deo posvećen narodnim plesovima, i objašnjena njihova istorija" kaže Šara Lukač, plesačica, plesna grupa, Kamerno pozorište Senta.

Sa plesačima su radila četiri koreografa. Tunde Remi i Janoš Apelšofer su asistenti na mađarskom Univerzitetu umetnosti plesa, a  Anet Nađpal i Ignac Kadar umetnički rukovodioci plesne trupe Vesprem-Bakonj.

„Kroz plesanje u krug, koje se proteže unazad do srednjeg doba, zatim plesa sa skokovima koji najavljuju vreme renesanse, prošli smo i kroz igre sa oružjem, gde smo mogli da prikažemo delove raznih plesova sa oruđem, odatle smo otišli dalje do vremena baroka, čiji plesovi su divno sačuvani u okretima u igrama u Erdelju, takođe i uticaje ovog doba, i onda smo prešli u doba reformacije, tokom kojeg su nastali verbunk i čardaš" kaže Janoš Apelšofer, asistent, Univerzitet umetnosti plesa Mađarske, Budimpešta.

Publiku nisu zadivili samo plesovi na sceni, već i kostimi.

„Prvo je bilo upoznavanje sa plesnom trupom, a nakon toga smo počeli da radimo na temi. U kontinuitetu smo objašnjavali – hvala bogu što smo sve vreme mogli da probamo na sceni – to kako treba da se ponašaju na sceni u odnosu na određeni period" kaže Ignac Kadar, umetnički rukovodilac plesne trupe Vesprem–Bakonji.

Između ostalog prikazivali su i snimke likovne i graditeljske umetnosti vezane za određeni period. Kroz to publika je bliže mogla da shvati kojoj evropskoj plesnoj modi mogu da zahvale pojavu različitih domaćih plesnih tipova – kaže Čaba Paćarek, umetnički rukovodilac plesne trupe. „Plesna trupa Kamernog pozorišta formirana je pre tri godine, i ovo nam je treća premijera, i nastojimo svake godine, ako tako mogu da kažem, da iskoračimo na novi nivo, da idemo dalje u ovoj umetnosti. Zbog toga sam odlučio da pozovem dva para koreografa sa kojima zajedno radimo da bismo bili efikasniji."

Plesače je pratio orkestar „Fokoš", a predstava je pozdravljena stojećim apaluzom publike.

ples
istorija plesa
Kamerno pozorište

Najnovije

15:36, Frissítve: 16:37

Studentski dom ili iznajmljeni stan?

U nastavku obrazovanja, studenti treba da očekuju brojne troškove. Među njima, najveći su izdaci za stanovanje. Zbog povoljnih cena većina se odlučuje za studentski dom, ali ako je previše prijavljenih, ostaje mogućnost iznajmljivanja stana.
13:38, Frissítve: 16:24

Cela država priseća se žrtava

Godinu dana nakon masovnog ubistva u beogradskoj školi, cela država seća se stradalih. Televizijski i radijski program jutros je prekinut u 8:41 časova i jednominutnim ćutanjem odata je počast ubijenima u masovnoj pucnjavi.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.