Ugrás a tartalomra

Koncerti u senćanskoj crkvi Srce Isusovo

2019.06.11
18:28
2019.06.12
10:29
Forrás
Pannon RTV
Zahvaljujući prekograničnoj saradnji Rumunije i Srbije u senćanskoj crkvi Srce Isusovo obnovljeni su podovi, klupe, a obnovljene su i orgulje.

Sa završetkom obnove, crkva je postala domaćin mnogih programa. U okviru programa prekogranične saradnje IPA koncerti su održani u tri mesta: Senti, Zrenjaninu i Vršcu. Ovde su održavane i praznične liturgije, koncerti, susreti kantora i horova. U Senti je nastupilo i 12 umetnika na orguljama.

Nakon obnove crkve organizovani su brojni programi. U Senti je, između ostalih, gostovao i Ginter Ros, umetnik na orguljama iz Graca.

Kornel Vizin, orguljaš, Subotica: „Bio je to izuzetan koncert, jer je to bila i prva prilika kada je moglo da se čuje kako na jednim orguljama, na dve klavijature izvodimo Bahov koncert za dva čembala.”

Zoltan Borbelj, vanredni profesor, Muzička akademija, Novi Sad: „U okviru programa prekogranične saradnje između Rumunije i Srbije obavljeni su sledeći radovi: u crkvi je ponovo betoniran pod, ugrađeno je podno grejanje, postavljene su pločice sa istovetnim motivima kao stare, obnovljene su klupe, injektiranjem izolovani zidovi i ponovo malterisani, dok su orgulje ne obnovljene, ne proširene, nego ponovo izgrađene.”

U okviru IPA programa prekogranične saradnje programi se odvijaju u tri vojvođanska naselja. U senćanskom programu između ostalih gostovao je i hor „Monteverdi" iz Budimpešte. Obnova župske crkve i ponovna izgradnja orgulja ostvareni su iz ovog IPA konkursa. Ponovna izgradnja najvećih orgulja u Vojvodini urađena je u Georgeni.

Senta
crkva Srce Isusovo
koncert

Najnovije

17:03, Frissítve: 18:20

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.

Najčitanije

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.