Ugrás a tartalomra

Sklopljen ugovor za mađarski deo pruge Budimpešta-Beograd

2019.06.12
15:35
Forrás
MTI
Uskoro kreće realizacija obnove pruge Budimpešta-Kelebija, rok za završetak je 5 godina.

Jednopružna železnica dužine 150 kilometara na mađarskoj deonici pruge Budimpešta-Beograd zahteva obnovu. Obnova će omogućiti brzine 160 kilometara na čas. Konzorcijum CRE je sklopio ugovor za obnovu deonice do Kelebije, koji finansiranjem vlade Mađarske i kineske Eksim banke stupa na snagu trećeg tromesečja tekuće godine. Početak radova zavisi od finansijskog sporazuma, od tog trenutka teče rok od 5 godina za izradu planova i realizaciju. Visina investicije je gotovo 590 milijardi forinti (skoro 2 milijarde evra) za koju je tender raspisala neprofitna firma Kinesko-mađarske železnice koju su osnovale Železnice Mađarske i Republika Kina.

Pruga je zadnji put modernizovana 60-tih godina, ima gradnja predviđa i podizanje preko 100 ukrštanja, gotovo stotinu objekata, 16 podvožnjaka, mostove, zidove protiv buke, rasvetu. Put između glavnih gradova Srbije i Mađarske bi se smanjio sa 8 na 3,5 časa realizacijom kompletne pruge.

Budimpešta-Beograd
pruga

Slične vesti

Najnovije

17:22, Frissítve: 17:37

Svi se pripremaju za praznike

Srbija i Subotica već su danas bile u groznici prazničnih priprema. Mnogo se kupovalo i na Mlečnoj pijaci, prema rečima prodavaca gužva je bila već nego obično.

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.