Ugrás a tartalomra

Subotičko pozorište na festivalu u Pečuju

2019.06.15
15:52
2019.06.15
16:34
Forrás
Pannon RTV
Državni susret pozorišta u Pečuju najznačajnija je smotra teatara u Mađarskoj i preko granice. Subotičani nastupili sa dramom „Šta se dogodilo sa Bebi Džejn?"

U subotu uveče završava se 19. Državni susret pozorišta u Pečuju na kojem su se predstavila najbolja pozorišna i kamerna dela. Na takmičenje je došlo 14 predstava, a Drama na mađarskom jeziku subotičkog Narodnog pozorišta nastupila je sa komadom „Šta se dogodilo sa Bebi Džejn?".

„Zajedno sa Gaborom Guljašem pogledali smo 201 predstavu i oko 30 video projekcija. Predstava „Bebi Džejn" je, kako bi to političari rekli, među prvih sedam velikih pozorišnih produkcija" kaže Tibor Zalan, selektor, POSZT (Državni susret pozorišta Pečuj).

Predstava subotičkog Narodnog pozorišta traži složenu svetlosnu i tonsku opremu, kako bi i na drugim scenama dobro funkcionisala, a sve to prati i određeni stres. To je potcrtao i reditelj Peter Galamboš konstatujući da sve počiva ili pada na delikatnim detaljima: „Sve do toga da ukoliko ova odštampana mreža nije osvetljena na odgovarajući način, onda se glumac ni ne vidi."

Predstava traje gotovo tri sata. Pre toga, obavezna je proba. Za glavnog glumca to, recimo, znači gotovo šest časova govorenja teksta i koncentracije na sceni. „Suština je u tome da se ne sme uznemiriti da bože, šta će sada biti, ili šta se dešava ako ne uspem" kaže Monika Pešic, glumica.

Stručni žiri će danas doneti odluku o nagradama, i kako je ocenjena predstava „Šta se dogodilo sa Bebi Džejn" biće poznato na dodeli nagrada kasno uveče.

Subotica
Pečuj

Najnovije

Najčitanije

Preminula Marta Feher

Nakon kratke i teške bolesti u 48 godini života preminula je Marta Feher, novinarka nedeljnika „Het nap“. Od 2017. godine deo je redakcije „Het napa“, pre toga 10 godina radila je u Panon RTV-u.

Unapređenje zapošljavanja u Subotici

Završena je javna rasprava u vezi izrade Lokalnog akcionog plana zapošljavanja za period 2024-2026. godina, koja je počela 8. aprila - obavestio je javnost Saša Gravorac.

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.