Ugrás a tartalomra

Čim vreme dozvoli, zaprašivanje komaraca u Bačkoj Topoli

2019.06.17
18:51
Forrás
Pannon RTV
Lokalna samouprava izdvojila je 3,8 miliona dinara za zaprašivanje komaraca, koje kasni zbog vremenskih prilika.

I u Bačkoj Topoli komarci izazivaju mnogo nevolja, jer su vremenske prilike odgovorale njihovom razmnožavanju. U hladu drveća i grmova agresivno napadaju ljude tokom čitavog dana. Međutim, čim vremenske prilike dozvole, počeće zaprašivanja komaraca.

Na staklu izloga odmara se čitav roj komaraca. Ove godine ima ih mnogo više od uobičajenog, upravo zbog mnogo kiše i vlažnog vremena. „Uveče uopšte ne može da se izađe, i da se boravi napolju kada je prijatno vreme. Izujedaju decu, ne znamo više čime da ih zaštitimo. Pokušali smo dimom, koji stavimo na terasu, imamo kreme, sprej, ali ništa ne pomaže" kaže Dora Ujhazi, Bačka Topola.

U nedelju je trebalo da počne zaprašivanje komaraca u Bačkoj Topoli, ali zbog visoke temperature i snažnog vetra, avioni nisu poleteli. Lokalna samouprava je potpisala sporazume sa dve firme, u vrednosti od 3,8 miliona dinara, koje rade zaprašivanje komaraca.

Prema planovima do 23. juna treba da se obavi zaprašivanje komaraca, i čim vremenske prilike to dozvole, počeće zaprašivanje.  „Želeli bi teritoriju od 4.000 hektara da zaprašimo iz vazduha, što naravno obuhvata i naselja, a oko hiljadu hektara biće zaprašeno sa zemlje. Želimo da se koncentiršemo na vodene površine i kritična mesta" kaže Adrian Satmari, član opštinskog veća, Bačka Topola (SVM).

Nadležni upozoravaju pčelare da košnice udalje najmanje pet kilometara od mesta zaprašivanja, jer je dejstvo sredstava koje se koristi traje tri dana i  štetno je za pčele.

komarci
zaprašivanje

Najnovije

14:09, Frissítve: 19:17

Poskupeli luksuzni proizvodi u Srbiji

U Srbiji je od 1. maja poskupelo nekoliko luksuznih proizvoda. Od utorka će i pušači morati da plaćaju više za jednu paklu cigareta nego do sada. Dobra vest je da ove godine više ne moramo da brinemo o poskupljenju struje i gasa.
16:37, Frissítve: 17:46

Čije jaje je najtvrđe?

U Mokrinu je po 34. put održano Svetsko prvenstvo u tucanju farbanim jajima. Manifestacija se održava svake godine na dan pravoslavnog Vaskrsa, a učesnici dolaze ne samo iz Srbije, već i iz mnogih drugih delova sveta.
16:28, Frissítve: 14:18

Hristos vaskrse!

Vaskrsenje Isusa Hrista je praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću. U svim pravoslavnim hramovima služe se vaskršnje liturije. Patrijarh srpski Porfirije služio je ponoćnu liturgiju u Hramu Svetog Save.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.