Ugrás a tartalomra

Tamburica Fest 2019 na Petrovaradinskoj tvrđavi

2019.06.22
16:53
2024.03.19
08:34
Forrás
RTV Pannon
U petak su posetioci Tamburicafesta dočekivani nezaboravnim koncertima i vatrometom. Manifestacija ima oko 800 izvođača. Ovogodišnji glavni pokrovitelj festivala je Mađarska.

Prisutne na festivalu pozdravio je i Gabor Palinkaš, sekretar Ambasade Mađarske u Beogradu. Jedan od najvećih vrednosti Vojvodine je muzika tamburaša – tvrde posetioci festivala, koji su i ove godine došli u velikom broju. Maja Gavrilović je iz Amerike došla u posetu porodici, a na festival je došla sa majkom: “Ovu muziku je slušala kad je bila mlada i sad je meni interesantno da je čujem.”

Na bini su se menjali hrvatski, ruski i mađarski ansambli. “Pripremili smo mešovitu produkciju. Doneli smo mohačke, šokačke, hrvatske, srpske pesme, mađarski muziku i čardaš, svega što može da stane u svet tamburice“ kaže Gergelj Požgai primaš tamburaškog ansambla Fermata iz Mađarske.

Adam Sabo bas-primaš tamburaškog ansambla Fermata smatra da ih Mađari i Srbi u Srbiji podnednako vole: “Mađari u Srbiji nas primaju s ljubavlju jer smo i mi Mađari a Srbi jer i njihovu kulturu izvodimo.”

Jedan od glavnih atrakcija večeri bio je nastup “Orkestra 100 violina” (Budapest Gypsy simphony Orchestra). “Doneli smo Kalai duo i Intermeco od Kodalja, Palotaš od Erkela, Čardaš od Montija i Mađarske igre od Bramsa. Znači dela od mađarskih i stranih kompozitora koji su mađarski ili ciganski inspirisani“ rekao je Nandor Beke Farkaš predsednik i menadžer orkestra.

Na festivalu je održano i takmičenje malih ansambala, ovogodišnji pobednik je tamburaški ansambl iz Novog Sada.

Tamburica Fest
Petrovaradin
Novi Sad

Najnovije

17:22, Frissítve: 17:37

Svi se pripremaju za praznike

Srbija i Subotica već su danas bile u groznici prazničnih priprema. Mnogo se kupovalo i na Mlečnoj pijaci, prema rečima prodavaca gužva je bila već nego obično.
15:58, Frissítve: 16:41

Vaskrs na Paliću

Povodom predstojećeg pravoslavnih praznika, na Paliću će po česti put biti organizovana manifestacija „Vaskrs na Paliću”.

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.