Ugrás a tartalomra

Živi arhivi – zajedničko kulturno nasleđe

2019.06.28
19:22
Forrás
Pannon RTV
Kamp koji se odvija pod nazivom „Živi arhivi – relikvije zajedničkog kulturnog nasleđa" pruža mnogo mogućnosti učenicima.

Učenici srednjih škola ne samo što mogu da steknu uvid u rad istorijskih arhiva u Subotici i Senti, već im organizatori svakodnevno pripremaju različite programe.

Program šestodnevnog kampa pruža mogućnost učenicima da vide mnogo toga. Prvi dan su posvetili međusobnom upoznavanju, kao i upoznavanju sa Sentom.

„Ovde zaista mogu da upoznam istoriju Sente, jer do sada nisam mnogo znao o gradu, i smatram da je važno da što više saznamo o ovim krajevima" kaže Adrien Lukač, učesnik kampa, Bačko Petrovo Selo.

Učesnici kampa posetiće Sentu, Suboticu, Opustaser, Kupinovo, Bački Petrovac.

„Ovde u Senti pogledaćemo mnogo zanimljivosti, zatim idemo u Suboticu, u Opustaser, u akvapark. Radujem se tome što sam došao sa mnogo prijatelja, a i upoznao sam mnogo novih ljudi" kaže Antal Šutka, učesnik kampa, Kištelek, Mađarska.

Organizatori su pripremili zanimljiv program, tako da će učesnici kampa imati prilike za kupanje, šetnje po zoološkom vrtu, i za posetu muzejima.

„Kamp je otpočeo juče i njegovi učesnici su, u skladu sa svojim uzrastom, mogli da se upoznaju sa partnerima projekta, sa samim projektom, odnosno uopšteno govoreći sa delom našeg kulturnog nasleđa" kaže Ištvan Fodor, direktor, Istorijski arhiv Senta.

Cilj programa koji se odvija od prošlog marta je da se i mladi uključe u negovanje kulturnog nasleđa.

arhivi
Senta

Najnovije

14:09, Frissítve: 16:09

Poskupeli luksuzni proizvodi u Srbiji

U Srbiji je od 1. maja poskupelo nekoliko luksuznih proizvoda. Od utorka će i pušači morati da plaćaju više za jednu paklu cigareta nego do sada. Dobra vest je da ove godine više ne moramo da brinemo o poskupljenju struje i gasa.
16:37, Frissítve: 17:46

Čije jaje je najtvrđe?

U Mokrinu je po 34. put održano Svetsko prvenstvo u tucanju farbanim jajima. Manifestacija se održava svake godine na dan pravoslavnog Vaskrsa, a učesnici dolaze ne samo iz Srbije, već i iz mnogih drugih delova sveta.
16:28, Frissítve: 14:18

Hristos vaskrse!

Vaskrsenje Isusa Hrista je praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću. U svim pravoslavnim hramovima služe se vaskršnje liturije. Patrijarh srpski Porfirije služio je ponoćnu liturgiju u Hramu Svetog Save.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.