Ugrás a tartalomra

Čuvajmo zaštićene vrste

2019.07.04
19:14
Forrás
Pannon RTV
Srpsko-mađarski prekogranični projekat pretenduje da sačuva velike droplje i stepske šarke te da obezbedi rast njihove populacije.

Na srpskoj strani je glavni cilj prekograničnog projekta da se sačuvaju velike droplje, retka i ugrožena ptičja vrsta u Evropi. Sagradiće će se zaštitna ograda koja će velike droplje da zaštiti od suvozemnih grabljivica, te će napraviti razna staništa – kaže Lorand Vig iz pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine. On dodaje da je sekretarijat sproveo razne edukativne aktivnosti, pored ostalog i sa studentima u specijalnom rezervatu velikih droplji, te i u nacionalnom parku Kiškunšaga u Mađarskoj, u čemu je učestvovalo oko 50 studenata sa demonstratorima i profesorima zajedno.

Sa mađarske strane žele da dugoročno osiguraju preživljavanje stepske šarke, naglasio je Zoltan Vajda iz Nacionalnog parka Kiškunšag iz Mađarske. On kaže da su stepske šarke u Mađarskoj nalaze samo na zaštićenim područjima na dve lokacije, ali da na sreću u Kiškunšagu imaju više staništa. Projekat se fokusira na područje Bugaca gde su dva staništa na dve poljane između kojih je šuma, što je za ove zmije kao da su ograđene zidom.
Projekat se završava sredinom jula, ukupna vrednost je oko 290 hiljada evra, od čega EU obezbđuje 244 hiljade.

prekogranična
projekat
zaštićena vrsta

Najnovije

14:09, Frissítve: 19:17

Poskupeli luksuzni proizvodi u Srbiji

U Srbiji je od 1. maja poskupelo nekoliko luksuznih proizvoda. Od utorka će i pušači morati da plaćaju više za jednu paklu cigareta nego do sada. Dobra vest je da ove godine više ne moramo da brinemo o poskupljenju struje i gasa.
16:37, Frissítve: 17:46

Čije jaje je najtvrđe?

U Mokrinu je po 34. put održano Svetsko prvenstvo u tucanju farbanim jajima. Manifestacija se održava svake godine na dan pravoslavnog Vaskrsa, a učesnici dolaze ne samo iz Srbije, već i iz mnogih drugih delova sveta.
16:28, Frissítve: 14:18

Hristos vaskrse!

Vaskrsenje Isusa Hrista je praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću. U svim pravoslavnim hramovima služe se vaskršnje liturije. Patrijarh srpski Porfirije služio je ponoćnu liturgiju u Hramu Svetog Save.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.