Ugrás a tartalomra

Skulpture kitova od plastičnog otpada u Budimpešti

2019.07.09
20:28
Forrás
MTI
Sa instalacijom kitova od tri i šest metara postavljenoj ispred Parlamenta, Grinpis skreće pažnju na plastično zagađenje.

Akcija se sprovodi u okviru “Jula bez plastike” što je dobra prilika da se individualno kaže ne plastici za jednokratnu upotrebu – piše na internet stranici organizacije za zaštitu životne sredine. Pored javnih akcija, Grinpis smatra da postoji potreba da političari i kompanije takođe preduzmu korake. Oni su se obratili mađarskoj vladi peticijom koja sadrži 200 hiljada potpisa, pozivajući na zabranu plastičnih kesa za jednokratnu upotrebu.

Godišnje proizvodimo 300 miliona tona plastike, od čega je polovina plastika za jednokratnu upotrebu. Njih često koristimo samo minut-dva, a stotine godine nisu dovoljne za njihovo razgrađivanje. Na svaki minut se u mora i okeane baca po kamion plastike, a život okeana uništavaju ostrva od smeća koja su čak 27 puta veća od površine Mađarske.

80% otpada u moru dolazi sa kopna, preko reka, vetra ili prilikom poplava. Dunav, najveća reka u Mađarskoj dnevno prenosi 4,2 tone plastičnog otpada u Crno more. Domaći ribnjaci, kao i Dunav i Tisa su zagađeni mikroplastikom. Ovi sitni komadi plastike ulaze u lanac ishrane, u ljudsko telo između ostalog ulazi kroz vodu sa česme, flaširanu mineralnu vodu – upozoravaju ekolozi.

Odgovornost vlada je takođe ogromna u zaustavljanju plastičnog zagađenja, jer oni mogu zakonima regulisati rad kompanija. Instalacija upozorenja vidljiva je dva dana na dva javna trga u Budimpešti: u utorak 9. jula između 8:00-12:00 časova ispred Parlamenta i u sredu 10. jula između 9:00-20:00 časova ispred crkve na trgu Deak Ferenc.
 

Budimpešta
kitovi

Najnovije

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Preminula Marta Feher

Nakon kratke i teške bolesti u 48 godini života preminula je Marta Feher, novinarka nedeljnika „Het nap“. Od 2017. godine deo je redakcije „Het napa“, pre toga 10 godina radila je u Panon RTV-u.