Ugrás a tartalomra

„Dani lavande" u Železničkom naselju

2019.07.13
17:33
2019.07.13
18:01
Forrás
Pannon RTV
Jul je u MZ Železničko naselje postao prepoznatljiv i po „Danima lavande", a prihod su organizatori namenili deci u teškoj materijalnoj situaciji.

Na po sedmi put organizovanoj manifestaciji posetioci su mogli naći rasad lavande, rezane cvetove, vodu i ulje od lavande, kao i razne druge proizvode spremljene od ove aromatične biljke. Organizatori su zaradu namenili za pomoć deci koja žive u teškim uslovima.

Na „Danima lavande" svoje proizvode izložilo je 20-tak proizvođača. Uz rasad lavande, posetioci su među izlagačima mogli da pronađu i one koji su radili ručne radove, pravili domaće sapune, tu su i pčelari, grnčari. Suzana Purda Sabo je izložila svoje sapune od lavande: „Mnogo mi se dopada jer ovde možemo da vidimo različite predmete domaće izrade."

U tržnom centru na Majšanskom putu u subotičkom Železničkom naselju okupilo se mnogo posetilaca, a najviše su bili zainteresovani za rasad lavande. „Ovo je lokacija oko koje se građani okupljaju, ovde se svi vrte, idu tamo-amo. Bilo je i onih koji nisu čuli za ovo, ali su došli. Imamo i veoma mnogo gostiju koji su već bili na „Danima lavande", čekali su ovaj dan i kupuju proizvode koje su im potrebni" kaže Ramona Roža, predsednica, Ženski forum SVM-a u Železničkom naselju.

Vremena se menjaju ali spremnost i odlučnost mesne organizacije Ženskog foruma SVM-a da pomogne ostaje nepromenljiva – naglasila je Timea Horvat, zamenica gradonačelnika. Od zarade proizvoda na bazi lavande biće kupljena nastavna sredstava za decu u teškom materijalnom položaju: „Cilj je da ovo posluži kao primer drugim mesnim zajednicama. Svaka mesna zajednica može da pronađe za sebe neku važnu manifestaciju, neki prepoznatljiv događaj, koji može da pokrene malu zajednicu i da je oživi."

„Dani lavande" postali su prepoznatljivi za Železničko naselje, kojim se osim opojnog mirisa širila i fina muzika dočaravajući atmosferu francuske Provanse.

Železničko naselje
dani lavande
Subotica
Timea Horvat

Slične vesti

Najnovije

15:36, Frissítve: 16:37

Studentski dom ili iznajmljeni stan?

U nastavku obrazovanja, studenti treba da očekuju brojne troškove. Među njima, najveći su izdaci za stanovanje. Zbog povoljnih cena većina se odlučuje za studentski dom, ali ako je previše prijavljenih, ostaje mogućnost iznajmljivanja stana.
13:38, Frissítve: 16:24

Cela država priseća se žrtava

Godinu dana nakon masovnog ubistva u beogradskoj školi, cela država seća se stradalih. Televizijski i radijski program jutros je prekinut u 8:41 časova i jednominutnim ćutanjem odata je počast ubijenima u masovnoj pucnjavi.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.