Ugrás a tartalomra

Prstenovano 300 ptica na obali Ludaškog jezera

2019.07.15
14:45
2024.03.19
08:34
Forrás
RTV Pannon
Na jezeru Ludaš u toku je migracija ptica i zainteresovani nedeljama mogu da ih posmatraju u zaštićenom području.

Ove godine i volonteri iz Mađarske pomažu u stavljanju prstenova na ptice.

Anet Karolji već deset godina se iz hobija bavi ornitologijom. Kao predani amater pomaže stručnjacima da izmere težinu ptice, i nakon što ih pomiluje, pušta ih na slobodu. Objašnjava da ju je svet ptica uvukao u sebe: „U Gimnaziji sam išla na sekciju iz biologije, i u okviru zajedničkog izleta išli smo u Očai Madarvar, tamo smo bili smešteni i proveli jednu nedelju. Nakon toga usisao me je svet ptica."

Živi svet jezera Ludaš nije po prvi privukao Čabu Čorgoa u ovaj prostor zaštićene prirode, i on je volonter koji pomaže u prstenovanju ptica. U nedelju su došli na jezero, i već u ponedeljak ujutru uspeli su da uhvate gotovo 300 ptica. „Oni koji se bave migracijama iz ovoga prikupljaju informacije o tome kojom putanjom lete ptice, gde borave zimi, da li na putu zadobijaju povrede koje utiču na smanjenje jata" – kaže.

Ptice se u kućicu za ptice hvataju uz pomoć mreže koja se raširi na obali jezera.

Prstenovanje ptica odvija se u saradnji Društva za zaštitu prirode „Riparia" i JP „Palić – Ludaš" – kaže Armin Čipak, jedan od učesnika. „Dobijaju prsten sa jedinstvenim identifikacionim brojem. Izmerimo ih, prikupljamo različite biometrijske podatke: krila, rep, telesna masa, kondicija. Nakon merenja telesne mase puštamo ih na slobodu."

Na obali jezera Ludaš u ponedeljak pre podne uspeli su da identifikuju 20 vrsta ptica, a u 10 sati već su na visini skupili mreže. To je važno kako se ptice ne bi zaletale u mrežu, jer lako mogu da dobiju toplotni udar.

Ludaš
jezero
ptice

Najnovije

15:27, Frissítve: 16:10

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.

Najčitanije

Preminula Marta Feher

Nakon kratke i teške bolesti u 48 godini života preminula je Marta Feher, novinarka nedeljnika „Het nap“. Od 2017. godine deo je redakcije „Het napa“, pre toga 10 godina radila je u Panon RTV-u.

Unapređenje zapošljavanja u Subotici

Završena je javna rasprava u vezi izrade Lokalnog akcionog plana zapošljavanja za period 2024-2026. godina, koja je počela 8. aprila - obavestio je javnost Saša Gravorac.

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.