Ugrás a tartalomra

Rvanje spada u najtrofejnije discipline vojvođanskih Mađara

2019.07.30
15:24
2019.07.30
15:30
Forrás
Pannon RTV
Ištvan Horvat je prvi vojvođanski Mađar koji je osvojio medalju na Olimpijadi 1968. godine u Meksiku, u kategoriji do 70 kilograma.

Rodom iz Svetozara Miletića, sportistu, koji je preminuo pre godinu dana, sledio je Senćanin Jožef Tertei, koji je 1984. godine na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu bio treći na postolju u kategoriji do 100 kilograma. Iz Kanjiže, koja je sedište Rvačke akademije, Ferenc Čaba učestvovao je na Olimpijskim igrama u Moskvi 1980. kada je stigao do trećeg kola.

Trenutno, najtrofeniji rvač vojvođanski Mađar je Viktor Nemeš iz Sente. Član zrenjaninskog „Proletera" je 2017. godine u Parizu stekao titulu svetskog prvaka do 75 kilograma, a nakon godinu dana u Budimpešti je osvojio bronzu. Sa 15. Evropskih igara u Bakuu, kao i sa 16-tih igara u Rigi i 18-tog Kaspijskog evropskog prvenstva ima po srebrnu medalju.

Njegov brat blizanac Mate je na ovogodišnjim Evrpskim igrama u Minsku osvojio bronzu. U vezi rvanja u Senti treba još pomenuti evropskog prvaka Kristiana Frisa, kao i najsjajniju zvezdu Kanjiže, Sebastiana Nađa koji je zauzeo drugo mesto na Evropskom prvenstvu za mlađe od 23 godine.

Poslednjih godina Vojvođanin za koga se vezuje najviše uspeha u rvanju je Davor Štefanek. Subotički rvač je na poslednjim Olimpijskim igrama osvojio zlato.

rvanje
Davor Štefanek
Nemes Viktor

Najnovije

17:22, Frissítve: 17:37

Svi se pripremaju za praznike

Srbija i Subotica već su danas bile u groznici prazničnih priprema. Mnogo se kupovalo i na Mlečnoj pijaci, prema rečima prodavaca gužva je bila već nego obično.

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.