Ugrás a tartalomra

Nastavlja se obnova Gradske biblioteke u Subotici

2019.07.30
18:19
2024.03.19
08:35
Forrás
RTV Pannon
Cilj je izgradnja kvalitetne biblioteke 21. veka. Obnova zgrade subotičke Gradske biblioteke teče uz finansijsku podršku mađarske Vlade.

Čitaonica Gradske biblioteke u Subotici u utorak posle podne bila je ispunjena do poslednjeg mesta. Bilioteka je omiljeno mesto i mladih i starijih. „Biblioteka ima veoma bogat fond knjiga. Uslovi su odlični i klimatizacija odgovarajuća" kaže Mihajlo Ljubišević, Subotica.

Obnova Gradske biblioteke u Subotici i sada traje – kaže Dragan Rokvić. U potpunosti je rešena klizmatizacija i protivpožarna zaštita, a u zdanju je bilo mesta i za jedan list. Direktor ustanove kaže: „Završena je prva faza izgradnje nove čitaonice i upravo ovih dana počinju radovi na drugoj fazi. Očekujemo da se u narednih nekoliko meseci izgradi nova čitaonica za 21. vek. Takođe, pripremamo ozbiljne projekte za obnovu i revitalizaciju čitavog objekta."

Zgrada je podignuta 1895. godine po nacrtu Ferenca Rajhla, i tada je bila sedište Nacionalne Kasine, koja je u to vreme važila za središte društveno-kulturnog života. U staro zdanje Gradska biblioteka preseljena je 1950. godine. Sagovornik kaže da bi želeli da zadrže sve što je zamislio graditelj Ferenc Rajhl, ali u isto vreme postoji potreba i za osavremenjavanjem prostora.

U skladu sa zaključkom mađarske Vlade iz početka jula, odobrena je milijarda i 89 miliona forinti za projekte koji su već u toku, kao i za nove projekte u Vojvodini, čulo se u Bajile Tušnadu, u Rumuniji. Među 11 planova nalazi se i obnova Gradske biblioteke u Subotici. „Uvek se moraju uspostaviti prioriteti. Smatram da je među prioritetima uvek važno da se završi ono što je započeto. Da ne ostane na pola, nego da se završeno stavi u funkciju" rekao je Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara.

U skladu sa odlukama mađarske Vlade naredne godine na raspolaganju vojvođanskim Mađarima stajaće 325 miliona, 2021. godine novih 290 miliona forinti.

gradska biblioteka
obnova
Ištvan Pastor
SVM

Najnovije

15:36, Frissítve: 16:37

Studentski dom ili iznajmljeni stan?

U nastavku obrazovanja, studenti treba da očekuju brojne troškove. Među njima, najveći su izdaci za stanovanje. Zbog povoljnih cena većina se odlučuje za studentski dom, ali ako je previše prijavljenih, ostaje mogućnost iznajmljivanja stana.
13:38, Frissítve: 16:24

Cela država priseća se žrtava

Godinu dana nakon masovnog ubistva u beogradskoj školi, cela država seća se stradalih. Televizijski i radijski program jutros je prekinut u 8:41 časova i jednominutnim ćutanjem odata je počast ubijenima u masovnoj pucnjavi.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.