Ugrás a tartalomra

Sećanje na mađarsku revoluciju u Kruševu

2019.08.04
15:21
2019.08.04
15:27
Forrás
Pannon RTV
Umetničkim programom i polaganjem venaca u subotu popodne u Kruševu u Severnoj Makedoniji obeleženo sećanje na ovamo izbegle nakon mađarske revolucije 1956.

Preko 550 Mađara nakon što je napustilo domovinu 1956. godine spas je našlo u Kruševu, u današnjoj Severnoj Makedoniji. U znak sećanja na te događaje 2016. godine postavljena je tabla na odmaralištu gde se tada bili smešteni.

Na ovogodišnjem pomenu učesnici su položili vence na spomen tablu. U ime mađarske Vlade venac je položila Judit Pirići Sabo, rukovodilac Glavnog odeljenja u Državnom sekretarijatu za nacionalnu politiku, Ištvan Duks Laslo, ambasador Mađarske u Skuplju i Sabolč Hari, pukovnik, vojni ataše.

Aktivnosti organizacije makedonskih Mađara u Severnoj Makedoniji su za primer – rekla je Judit Pirići Sabo. „Uvek se bave temama kojima skreću pažnju na sebe, a svaka tema za rezultat ima i saradnju. Takav lep primer je bio obrada događaja vezanih za mađarski izbeglički kamp 1956. godine ovde u Kruševu, kao i zajedničko postavljanje spomen ploče povodom 60 godina od borbe za slobodu i revolucije iz 1956. godine. Takva tema je i istraživanje mađarsko-makedonskih muzičkih veza. Mi veoma vrednujemo ovu posvećenost i odanost domovini."

U ime organizacije makedonskih Mađara vence je položio predsednik Jožef Šutuš, u ime opštine Kruševo, predsednik opštine Tome Hristoski, a Jene Hajnal, predsednik u ime Mađarskog nacionalnog saveta kao i Aniko Jeras, predsednica Izvršnog odbora. „ Danas smo posetili i ovdašnju srednju školu u kojoj je gimanzija i ugostiteljski smer. Razgovarali smo o budućim planovima, kao i o saradnji. Ustanova već ima bratske kontakte sa jednom školom u Mađarskoj i želeli bi da ostvare sličnu saradnju i sa jednom stručnom školom u Vojvodini. Mađarski nacionalni savet pomoći će ustanovama da se ova saradnja što pre ostvari."

Na pomenu se čulo da događaji iz 1956. godine u Kruševu pokazuju prijateljstvo makedonskog i mađarskog naroda.

Na poslednjem popisu stanovništva oko dve hiljade građana u Severnoj Makedoniji izjasnilo se kao Mađari. „Oko 40 do 50 porodica je aktivno, oni aktivno iskazuju svoje mađarstvo, posećuju manifestacije, aktivni su u mađarskim udruženjima. Uglavnom, poreklom su iz dva izvora. Delom su to vojvođanski Mađari koji su se u vreme Jugoslavije ovde zbračili, ovamo došli zbog posla i ostali. Drugi deo je valjda i zanimljiviji, nakon grčkog građanskog rata mnogo izbeglih je odvedeno za Mađarsku i druge socijalističke države. Od njih se dosta njih vratilo, i među njima, iako etnički nisu Mađari, mnogo njih je rođeno u Mađarskoj" objašnjava Ištvan Duks Laslo, ambasador Mađarske u Skoplju.

Na pomenu u Kruševu nastupili su učesnici međunarodnog đačkog kampa koji se upravo održava u ovom gradu, kao i plesna grupa „Taban" iz Mađarske.

Krusevo
Észak-Macedónia
Pirityiné Szabó Judit

Najnovije

15:36, Frissítve: 16:37

Studentski dom ili iznajmljeni stan?

U nastavku obrazovanja, studenti treba da očekuju brojne troškove. Među njima, najveći su izdaci za stanovanje. Zbog povoljnih cena većina se odlučuje za studentski dom, ali ako je previše prijavljenih, ostaje mogućnost iznajmljivanja stana.
13:38, Frissítve: 16:24

Cela država priseća se žrtava

Godinu dana nakon masovnog ubistva u beogradskoj školi, cela država seća se stradalih. Televizijski i radijski program jutros je prekinut u 8:41 časova i jednominutnim ćutanjem odata je počast ubijenima u masovnoj pucnjavi.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.