Ugrás a tartalomra

Mađarska reformatorska crkva u Debeljači i Evangelistička crkva u Pančevu — spomenici kulture

2019.08.11
00:07
2024.03.19
08:47
Forrás
Pannon RTV
Na osnovu odluke Vlade Srbije Mađarska reformatorska crkva u Debeljači i Evangelistička crkva u Pančevu, dobile status spomenika kulture.

Mađarska reformatorska crkva  u Debeljači, u opštini Kovačica i Evangelistička crkva u Pančevu dobile su, na osnovu odluke Vlade Srbije status spomenika kulture, a na istoj sednici status spomenika kulture dobio je i Dom štampe u Beogradu. Utvrđeno je takođe da Šuvakov salaš – Klisa u Vrbasu ima status arheološkog nalazišta.

Mađarska reformatska crkva u Debeljači je po dimenzijama i kapacitetu najveći reformatorski hram u regionu. Izgradnja je završena 1838. godine, a današnji oblik dobila je 1903. godine kada je izgrađena kupola. U crkvi postoje i mehaničke orgulje koje su izgrađene pre 150 godina i nedeljom se koriste na bogosluženjima.

Debeljača je sa oko pet hiljada stanovnika najveće naselje u opštini Kovačica, po etničkoj strukturi nešto više od polovine čine Mađari, jednu trećinu čine Srbi, a preostalih 15 odsto življa čine pripadnici velikog broja manjinskih zajednica.

Reformatska zajednica u debeljači čija crkva sada ima status spomenika kulture broji oko 2000 članova.

Evangelička crkva u Pančevu,koja je gtakođe dobila status spomenika kulture je izgrađena između 1904. i 1906.godine po ugledu na crkvu u Lajpcigu. Građena je sredstvima i prilozima građanstva Pančeva i to raznih veroispovesti, a bila je hram Nemaca – protestanata, pa je lokalno uvrežen naziv — Nemačka crkva.

Danas se u njoj ne održavaju bogosdluženja, objekat je građevinski zapušten, a sveštenik  mise služi u pomoćnoj prostoriji  a glavni objekat je povremeno u funkciji kultrurnih događaja, pre svega koncerata. Zavod za zaštitu sppmenika kulture Pančeva je još pre osam godina zatražio poseban režim za zaštitu crkvenog objekta koji je u centru grada, a najnovijom odlukom Vlade Srbiije stvaraju se formalni uslovi da se iz državnih fondova podrži obnova i očuvanje ovih spomenika kulture.

Debeljača
reformatorska crkva
Pančevo
Evangelistička crkva
spomenik kulture

Najnovije

15:36, Frissítve: 16:37

Studentski dom ili iznajmljeni stan?

U nastavku obrazovanja, studenti treba da očekuju brojne troškove. Među njima, najveći su izdaci za stanovanje. Zbog povoljnih cena većina se odlučuje za studentski dom, ali ako je previše prijavljenih, ostaje mogućnost iznajmljivanja stana.
13:38, Frissítve: 16:24

Cela država priseća se žrtava

Godinu dana nakon masovnog ubistva u beogradskoj školi, cela država seća se stradalih. Televizijski i radijski program jutros je prekinut u 8:41 časova i jednominutnim ćutanjem odata je počast ubijenima u masovnoj pucnjavi.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.