Ugrás a tartalomra

Revija ukusa u Novom Sadu

2019.09.07
19:10
2024.03.19
08:48
Forrás
Pannon RTV
U Novom Sadu se održava dvodnevni gastronomski festival „Ukusi Vojvodine" sa ciljem da se očuvaju stara, tradicionalna jela i ukusi i prenesu novim generacijama.

Organizatori nastoje na ovaj način da skrenu pažnju na korišćenje domaćih proizvoda i popularisanje specijaliteta. U više kotlića kuvao se paprikaš i perkelt, dok su se na stolovima gomilali domaći kolači u novosadskom limanskom parku.

Brojni posetioci stigli su na festival tradicionalnih jela i uživali u sveže pripremljenim obrocima. Karmen Sabina Oalge uživa u vojvođanskoj kuhinji: „Verujem da ovakve manifestaciju predstavljaju Vojvodinu kao istinski bogat regiona, i pomažu u tome da ovaj svet bogatih ukusa podjednako upoznaju i domaći i strani turisti i vrednuju je na višem nivou."

Različita udruženja nudila su knedle sa šljivama, palačinke sa sirom ili domaće kolače. Eržebet Pakai svake godine dolazi na ovu manifestaciju: „Volim stare recepte, volim da se družim, a volim i da jedem. Kupim paprikaš, kobasicu, kad šta poželim."

Šandor Kiškarolj, vlasnik pekare iz Bačke Topole došao je sa pravim domaćim hlebom. Mnogi su ga i kupovali. „Beli hleb, koji spremamo od belog brašna nisam ni doneo, jer nema interesovanja za njega. Ljudi su shvatili da beli helb nije zdrav, mi sve proizvodimo od crnog i integralnog brašna. Vide da pravimo tradicionalni hleb koji na drugim mestima ne mogu da kupe."

Očuvanje tradicije najbolje se zadržalo kod pravljenja kolača. Sa njima uspeh na tržištu ostvaruj i jedna firma iz Čuruga. „Unazad više generacija ovako pravimo kolače. Sada ponešto novo učimo, kada se pojavi neka novina, ali se osnova i dalje naslanja na tradiciju" kaže Duška Zabrdac, proizvođač kolača, Čurug.

Festival gastronomije „Ukusi Vojvodine" održavaju se po treći put u Vojvodini. Organizatori skreću pažnju na domaće proizvode i domaću hranu – kaže Jadranka Beljan Balaban. Menadžerka festivala kaže: „Počevši od supa, sosova i mesa, preko perkelta kao što je juneći ili ovčiji, ili paprikaš od petla, sve do izuzetnih delikatesa, mislim tu na knedle, pite i sve ostale slatkiše koje smo uspeli da očuvamo."

U okviru festivala nadmetali su se i majstori kulinarstva.

Novi Sad
gastronomski festival
Ukusi Vojvodine

Najnovije

17:22, Frissítve: 17:37

Svi se pripremaju za praznike

Srbija i Subotica već su danas bile u groznici prazničnih priprema. Mnogo se kupovalo i na Mlečnoj pijaci, prema rečima prodavaca gužva je bila već nego obično.

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.