Ugrás a tartalomra

Danas je Mala Gospojina, rođendan Bogorodice

2019.09.08
18:10
Forrás
Pannon RTV
Odanošću hrišćanstvu i biskupskom misom koju je držao Laslo Kiš Rigo, biskup Segedinsko-čanadske biskupije praznovano kod Svetog bunara u Doroslovu.

I ove godine više hiljada hodočasnika posetilo je Vodice Svete Marije. Hodočasnici do Svetog bunara u Doroslovu dolaze po telesnu i duhovnu okrepu na dan Male Gospojine. Mnogi umiju bolno telo vodom sa Svetog bunara, piju vodu sa njega, a i ponesu kući.

Na ophod Blažene Device Marije došla je i Roža Mago koja traži izlečenje i duhovnu utehu za članove svoje porodice: „Imamo veliku potrebu za tim, jer u porodici imamo devojčicu koja je bolesna, ima 28 godina, prošla je hemoterapiju i mnogo smo se molili, jer to je ostalo da se uzdamo u boga."

Ovo poklonjenje jača nacionalni identitet, kulturnu tradiciju i predstavlja vrednost – naglasio je Laslo Kiš Rigo, biskup Segedinsko-čanadske biskupije. Mala Gospojina je praznik rođenja Presvete Bogorodice. Ovaj praznik vernicima uliva snagu za svakodnevne probleme, jača veru u Hrista i služenje hrišćanskog života.

„U hrišćanskoj zajednici izvor svakog praznika je smrt i vaskresenje Isusa i slavljenje Euharistije, to je ono što daje istinsku snagu svakome. Njegova patnja dala je snagu Mariji da bude primer u vernom sleđenju Isusove volje, i tako nađe sreću. Za nas je to primer koji treba da sledimo" rekao je Laslo Kiš Rigo, biskup Segedinsko-čanadske biskupije.

Prazničnoj misi prisustvovali su i predstavnici verskog, političkog i javnog života, između ostalog Jene Hajnal, predsednik MNS-a, Elvira Kovač, republička poslanica SVM-a i Ištvan Pastor, predsednik SVM-a. U poslednjih gotovo deset godina Sveti bunar je prošao kroz značajnu obnovu, a zajednički cilj je da ovo svetilište privlači vernike čitave godine te da ima na raspolaganju smeštaj i mogućnost za stalnu duhovnu izgradnju – naglasio je Ištvan Pastor. Predsednik SVM-a je dodao: „Ima nas sve više, vidim da ima i mnogo mladih, što predstavlja novinu, ili bar se u tom smislu ovo poslednje hodočašće do Svetog bunara u Doroslovu, razlikuje u odnosu na ona pre 10 ili 15 godina. Vidimo da je i okolina Svetog bunara obnovljena i prilagođena okolnostima. Misa je ove godine bila veoma upečatljiva, ovo je bilo istinsko okupljanje zajednice."

Tema ovogodišnjeg praznika je „Euharistija je praznik čoveku na putu" i sa tom mišlju oltarske relikvije su nošene u ophodu do Svetog bunara.

Doroslovo

Slične vesti

Najnovije

15:02, Frissítve: 17:28

Nastavljaju se ulaganja u Subotici

U proteklom periodu asfalt je dobilo više ulica, na Vodozahvatu 1 urađena je zamena filterskih ispuna, a rade i na proširenju vodovodne i kanalizacione mreže. SVM želi da ove poslove nastavi i nakon 2. juna.
13:28, Frissítve: 17:22

Danas je Međunarodni dan Crvenog krsta

Pre 164 godine, 8. maja 1828. godine rođen je Anri Dinan, švajcarski pisac koji je 1860. godine počeo sa stvaranjem humanitarne organizacije Međunarodnog Crvenog krsta. Za datum osnivanja Crvenog krsta smatra se 1863. godina.
12:10, Frissítve: 16:11

Tlu nedostaju obilnije padavine

Visoke temperature koje su naglo došle i zadržale se, kao i nedovoljno padavina i dalje otežava rad ratara – kažu poljoprivrednici u okolini Sente. Trenutno moraju da se bore i protiv štetočina.
17:44, Frissítve: 17:52

Smotra fijakera u Crepaji

Fijakerijada u Crepaji organizovana je po dvadeset osmi put. Iz čitave Srbije ljubitelji konjičkog sporta stigli su u Crepaju na Fijakerijadu i Međunarodnu smotru konja.

Najčitanije

Nastavljaju se ulaganja u Subotici

U proteklom periodu asfalt je dobilo više ulica, na Vodozahvatu 1 urađena je zamena filterskih ispuna, a rade i na proširenju vodovodne i kanalizacione mreže. SVM želi da ove poslove nastavi i nakon 2. juna.