Ugrás a tartalomra

Kanjiža: Savremena oprema u laboratoriji Doma zdravlja

2019.09.09
20:44
Forrás
Pannon RTV
Ukupna vrednost tri nova aparata je oko 800.000 dinara. Zahvaljujući donatorima, dom zdravlja je dobio analizator elektrolita, CRP merač i modernu centrifugu.

Zahvaljujući analizatoru elektrolita, CRP meraču nivoa i centrifugi, većina laboratorijskih ispitivanja od sada se može brzo i lako obaviti u Domu zdravlja Kanjiža, tako da pacijenti ne moraju da čekaju nekoliko dana na rezultate. Šef laboratorije Eva Dukai je navela da su stare centrifuge bile stare 30 godina i da je bilo vreme da se nabavi nova. “Ovo je takozvana Swing out centrifuga koja baca epruvete vodoravno. Mislim da ćemo ubuduće moći da pređemo na upotrebu takvih epruveta a za njih je potrebno i manje krvi.”

Analizator elektrolita vrednosti 300.000 dinara domu zdravlja je poklonila srpska kompanija Superlab, dok je centrifugu vrednosti 360.00 dinara obezbedila opština. Institut je tako o svom trošku mogao da nabavi CRP merač, koji može biti koristan  uglavnom u ispitivanju dece.

“Želimo ovo da koristimo pretežno kod dece, u hitnim slučajevima i kod starijih osoba, kada nije potrebno praviti veće analize, nego samo želimo brzo da utvrdimo da li postoji upala u krvi. Ovo je Dom zdravlja kupio iz sopstvenih sredstava jer smo osećali da su deci potrebne ovakve analize”  navela je direktorica Doma zdravlja Karolina Đolai.

Laboratorija Doma zdravlja Kanjiža  ima 7 zaposlenih koji svakodnevno prime 60-120 pacijenata na laboratorijski pregled.

Kanjiža
laboratorija
dom zdravlja

Najnovije

13:05, Frissítve: 13:51

Balint Juhas čestitao Uskrs

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Balint Juhas čestitao je predstojeći Uskrs građanima i sveštenstvu koji praznik proslavljaju po julijanskom kalendaru, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.