Ugrás a tartalomra

Uručene nagrade “Pro Urbe” u Senti

2019.09.11
19:07
2024.03.19
08:48
Forrás
Pannon RTV
Manifestacija povodom proslave Dana grada dostigla je vrhunac. Održana je svečana sednica u gradskoj kući i položen venac na spomenik senćanskoj bitci.

Intoniranjem mađarske i srpske himne počela je svečana sednica Skupštine Senta u gradskoj kući.

Nakon uvodnih pesama srpskih i mađarskih ansambala i pozdravnih govora uručene su prestižne gradske nagrade “Pro Urbe”.

Ovogodišnje posthumno priznanje dodeljeno je Nebojši Basariću, koji je bio jedan od pokretača kulturnog života u Senti, nagradu za životno delo “Pro Urbe” dobio je novinar Mađar So-a u penziji Ištvan Fodor, dok je plivač Sebastian Sabo dobio “Juventus Pro Urbe” nagradu.

Profesorica mađarskog jezika Edita Katona takođe je dobitnica nagrade “Pro Urbe”: “Moj posao kombinuje srednjoškolsko i univerzitetsko obrazovanje, zatim prijem studenata u našoj školi, kada su polagali ispite, sad spremam standard znanja, spremamo se za državni ispit, tako da sada stvari na neki način sazrevaju u mom životu i mislim da je ovo priznanje rezultat toga.”

Gradonačelnik Rudolf Cegledi govorio je o ulaganjima završenim u protekloj godini i razvoju opštine. Naglasio je da je zahvaljujući ozbiljnom i usklađenom radu srpske i mađarske vlade, kao i pokrajine i opštine,  puštena u rad nova toplana, završeni su radovi na obnovi i dogradnji gimnazije kao i odavno zapušten objekat Memorijalne crkve Male Svete Terezije. Cegledi je dodao: “Neke od ovih investicija važne su ne samo za Sentu, za Senćane ili za opštinu, nego za ceo Potiski region, jer na primer opšta bolnica opslužuje 100-150 hiljada pacijenata. U našim srednjim školama je oko pedeset procenata đaka iz opštine Senta, ostali su đaci iz okolnih naselja, to isto pomaže mađarsku zajednicu u Vojvodini i njen razvoj.”

Na svečanoj sednici Skupštine grada između ostalih, prisustvovali su Arpad Janoš Potapi državni sekretar zadužen za nacionalnu politiku Mađarske, Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja u Vladi Srbije, Ištvan Pastor predsednik Skupštine Pokrajine, Jene Hajnal predsenik MNS. Pored opštinskih, pokrajinskih, republičkih i predstavnika bratskih gradova, prisustvovao je i Čaba Demeter zamenik ministra Mađarske, koji je rekao: “Verujem da saradnja mađarske i srpske vlade ne govori samo o trenutnim pitanjima, već sam uverenja da našu sigurnost možemo dugoročno održati na putu ka boljitku, samo uz očuvanje naših kulturnih vrednosti i svojih hrišćanskih korena. To je takođe nešto oko čega se Mađarska i Srbija mogu složiti i verujem da će to takođe imati koristi i mađarskoj zajednici u Vojvodini.”

Nakon svečane sednice, su predstavnici opštine sa gostima položili venac na spomenik senćanskoj bitci.

Senta
nagrade

Najnovije

15:36, Frissítve: 16:37

Studentski dom ili iznajmljeni stan?

U nastavku obrazovanja, studenti treba da očekuju brojne troškove. Među njima, najveći su izdaci za stanovanje. Zbog povoljnih cena većina se odlučuje za studentski dom, ali ako je previše prijavljenih, ostaje mogućnost iznajmljivanja stana.
13:38, Frissítve: 16:24

Cela država priseća se žrtava

Godinu dana nakon masovnog ubistva u beogradskoj školi, cela država seća se stradalih. Televizijski i radijski program jutros je prekinut u 8:41 časova i jednominutnim ćutanjem odata je počast ubijenima u masovnoj pucnjavi.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.