Ugrás a tartalomra

MOL otvorio prvi depo goriva u Srbiji

2019.09.18
08:21
2024.03.19
08:48
Forrás
Pannon RTV
U Sremskim Karlovcima otvoreno je skladište koje raspolaže sa pet rezervoara od 8.000 i tri od 4.000 kubnih metara.

Svečanom otvaranju u utorak prisustvovali su i Aleksandar Antić, ministar energetike u Vladi Srbije i Atila Pinter, ambasador Mađarske u Beogradu.

Za skladištenje goriva i njegov tretman izgrađeno je odgovarajući rezervoar sa najvišim tehničkim i tehnološkim standardima, te nema štetnog uticaja na okolinu – rečeno je na otvaranju.

Osim drumom, transport goriva odvijaće se i rečnim putevima, a u budućnosti uzeće u obzir i železnički saobraćaj. Ante Aralica, direktor MOL-a Srbija kaže: „MOL je u Srbiju stigao pre 15 godina i od tada se kontiuirano razvija i došao je do veličine kompanije koja je danas prilično ozbiljna kompanija, i nalazi su top 15 kompanija u Srbiji. Sledeći logičan korak je bio da smo ušli u akviziciju ovoga depoa."

Puštanje u pogon ovog depoa izuzetno je značajno i za naftnu industriju u Srbiji iz ugla energetskog sistema zemlje – rekao je Aleksandar Antić, ministar energetike. "Mađarska i Srbija danas predstavljaju primer dobrosusedskih odnosa koji bi trebali da budu uzor svima u regionu. Partnerskih odnosa koji su dosegli najviši nivo u novijoj istoriji, i kao posledica tog prijateljstva, te dobre atmosfere koja postoji između dve vlade, koja se razvija među ljudima, mi imamo snažne ekonomske odnose koji iz dana u dan jačaju i mogu slobodno da kažem da je Mađarska naš strateški partner, sa kojim ostvarujemo izuzetnu saradnju na svim poljima."

Za Mađarsku je, među balkanskim zemljama, Srbija najvažniji trgovinski partner – naglasio je u govoru na otvaranju Atila Pinter, beogradski ambasador. „Gotovo 70 odsto spoljnotrgovinske razmene sa zemljama regiona, ostvarujemo sa Srbijom. Proteklih godina naša bilateralna trgovinska razmena imala je dinamičan razvoj, i zahvaljujući tome, prošle godine vrednost trgovinske razmene je bila 2,5 milijardi evra. Prvi ovogodišnji podaci ukazuju na to da je moguć dalji rast i da u ovoj oblasti ove godine možemo imati nove rekorde."

Prema podacima Nacionalne banke Mađarske vrednost investicija u Srbiji sada je prešla cifru od pola milijardi evra – rekao je Atila Pinter. Dodao je: Srbija spada u najvažnije ciljeve kada je su u pitanju mađarske investicije u inostranstvu.

depo goriva
Sremski Karlovci
Atila Pinter
Mađarska

Slične vesti

Najnovije

17:22, Frissítve: 17:37

Svi se pripremaju za praznike

Srbija i Subotica već su danas bile u groznici prazničnih priprema. Mnogo se kupovalo i na Mlečnoj pijaci, prema rečima prodavaca gužva je bila već nego obično.
15:58, Frissítve: 16:41

Vaskrs na Paliću

Povodom predstojećeg pravoslavnih praznika, na Paliću će po česti put biti organizovana manifestacija „Vaskrs na Paliću”.

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.