Ugrás a tartalomra

Devojčice, vežbajte!

2019.09.26
17:43
2019.09.26
17:49
Forrás
Pannon RTV
Zajednički mađarsko-srpski IPA projekat podstiče aktivnost devojčica u osnovnoj školi.

U okviru projekta u četvrtak je u Novom Sadu održano savetovanje, na kojem su učesnici razgovarali o dosadašnjim rezultatima, kao i o budućim aktivnostima.

Prvenstveni cilj programa je da motiviše mlade devojčice iz osnovnih škola, da se usmere ka sportu, i da se bave sportom u okviru sportskih društava. U interesu ostvarivanja projekta okupila su se  četiri partnera: dva iz Mađarske – iz Senteša i Segedina, i dva iz Novog Sada. „Do sada smo organizovali kampove, konferencije i radionice, objavili smo i zbornike. Uskoro ćemo u Sentešu održati promotivne časove na kojima će nastavnici fizičke kulture nastojati da mlade devojke usmere ka sportu. Osim toga, započećemo i rad sa mentorima" objasnio je sadržaj mađarskog programa Laslo Rak. Rukovodilac Sportskog centra u Sentešu smatra da se projekat pokazao uspešnim, jer se ove školske godine više devojčica prijavlo mesnim sportskim društvima, više njih je pokazalo interes za organizovano bavljenje sportom.

Konferencija održana u Novom Sadu takođe je deo i programa u okviru Dana evropske saradnje, koji Program prekogranične saradnje Srbije i Mađarske Interreg – IPA praznuje sa devet projekata – rekla je Agneš Dobrotka. U ovkiru projekta organizovano je 15 događaja, dodala je menadžerka programa.

Projekat koji se odnosi na devojčice osnovnih škola u Srbiji odvija se pod rukovodstvom Sekretarijata za sport i omladinu Pokrajine. „Datum održavanja savetovanja naslanja se na niz aktivnosti povodom Evropske nedelje sporta, koja se u Srbiji drugi put, a u Evropskoj uniji po peti put organizuje. Povodom aktivnosti koje su pokrenute u evropskim državama želimo da skrenemo pažnju na bavljenje sportom i na važnost bavljenja fizičkom aktivnošću" naglasio je Vladimir Batez,  pokrajinski sekretar za sport i omladinu.

Ukupna vrednost projekta koji podstiče na aktivnost je 210.000 evra, od čega je 180.000 obezbedila Evropska unija.

IPA projekat

Slične vesti

Najnovije

17:03, Frissítve: 18:20

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.

Najčitanije

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.