Ugrás a tartalomra

Danas je dan sećanja na Aradske mučenike

2019.10.06
12:45
2024.03.19
08:35
Forrás
RTV Pannon
U Aradu je u mađarskoj borbi za slobodu 6. oktobra 1849. godine stradalo 13 generala, a u Pešti je ubijen prvi mađarski premijer grof Lajoš Baćanji.

Mađarski parlament je 24. novembra 2001-e doneo odluku da se 6. oktobar proglasi Danom žalosti. Zastava Mađarske na ovaj dan postavljen je na pola koplja a na javnim zgradama su istaknute crne zastave žalosti.

Na državni dan žalosti, u čast i sećanje na Aradske mučenike, zastava Mađarske na trgu Košut ispred Parlamenta u Budimpešti, ceo dan ostaje na pola koplja. Podizanje nacionalne zastave uz Himnu, zatim spuštanje na pola koplja u pratnji peme Sozat, sproveo je Svečani zastavni bataljon koji je sastavni deo 32. Svečanog bataljona Honved. Na svečanosti je prisustvovala i Konjička počasna jedinica.

Centralna manifestacija počela je u 10 časova na aleji Fiume, nastavila polaganjem venaca kod mauzoleja Baćanji, gde je predsednik Republike Mađarske Janoš Ader, zatim glavni gradonačelnik Budimpešte Ištvan Tarloš održao govor. Pored toga, na nacionalnom groblju se organizuju časovi istorije za studente i sve zainteresovane. Između 10 i 18 časova može se zapaliti sveća kod večnog plamena posvećenog Baćanjiju.

Povodom Dana žalosti, komemoracije se održavaju širom Karpatskog basena. Centralna komemoracija u Vojvodini održava se u Elemiru. Pored toga, povodom 170. godišnjice biće održana dešavanja u Kanjiži, Bačkoj Topoli, Bečeju i Subotici.

aradski mučenici
dan sećanja
mađar
sloboda
borba

Najnovije

12:10

Tlu nedostaju obilnije padavine

Visoke temperature koje su naglo došle i zadržale se, kao i nedovoljno padavina i dalje otežava rad ratara – kažu poljoprivrednici u okolini Sente. Trenutno moraju da se bore i protiv štetočina.
17:44, Frissítve: 17:52

Smotra fijakera u Crepaji

Fijakerijada u Crepaji organizovana je po dvadeset osmi put. Iz čitave Srbije ljubitelji konjičkog sporta stigli su u Crepaju na Fijakerijadu i Međunarodnu smotru konja.
14:52, Frissítve: 16:25

Bezbedno na dva točka

Na centralnom trgu u Subotici danas je promovisana bezbedna vožnja biciklom, ali i popularisan biciklizam kao sport. U programu „Gledaj da te vide, vozi se biciklom“ učestvovali su i mališani iz osnovnih škola.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.