Ugrás a tartalomra

Nova sezona: Novi svet

2019.10.06
12:01
2024.03.19
08:48
Forrás
Pannon RTV
Drama na mađarskom jeziku Narodnog pozorišta Subotica otvorila sezonu predstavom namenjenom mladima “Novi svet” Anree Paš.

Delo govori o razvoju ljudskih odnosa, isključivom razmišljanju, rađanju ekstremističkih pokreta.

Andrea Paš piše i režira svoje predstave. “Novi svet” je pozorište za obradu problema. Postavlja pitanja o predrasudama u društvu, o agresiji izazvanoj optužbama, o braku i razvodu, ali ne daje spremne odgovore. “Nije baš reč o originalnoj priči, pre je šablon, ali istovremeno pokušavamo detaljno objasniti probleme. Ovo je podupreto glumom, koja pomaže gledaocu da se dokopa srži problema” – objašnjava Andrea Paš.

Predstava je porodična drama u stambenom naselju, priča koja se odvijala u Mađarskoj u prošlom veku, kada je bilo redovitih problema sa skinhejdima. Glavnu ulogu tumači Lila Greguš, kao debitantkinja u pozorištu: “Veoma sam srećna, ne mogu da verujem da sam stajala pored majke na pozornici i ne samo pored nje, nego i pored ovih glumaca i da sam u Narodnom pozorištu.”

Hermina G. Erdelji je zaista uživala radeći zajedno sa svojom ćerkom, prvi put na pozornici: “Pokretale smo veoma dobre energije tokom proba. Takođe je bilo dobro da smo zajedno jer je celo leto igrala u Salašarskom pozorištu. Još se nije desilo da nije bila kući dva meseca, tako da me je to malo istrošilo, ali sada sam je imala na mesec dana. Čitav mesec smo od jutra do večeri radile zajedno.”

Predstava se daje na sceni Jadran, ali će biti izvedena i u seoskim školama. Nakon organizovane predstave, sa učenicima će se razgovarati o pitanjima koja su postavljana u predstavi.

Novi svet
sezona
Narodno Pozorište
Subotica

Najnovije

17:22, Frissítve: 17:37

Svi se pripremaju za praznike

Srbija i Subotica već su danas bile u groznici prazničnih priprema. Mnogo se kupovalo i na Mlečnoj pijaci, prema rečima prodavaca gužva je bila već nego obično.
15:58, Frissítve: 16:41

Vaskrs na Paliću

Povodom predstojećeg pravoslavnih praznika, na Paliću će po česti put biti organizovana manifestacija „Vaskrs na Paliću”.

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.