Ugrás a tartalomra

Na pijacama skuplja roba iz Mađarske

2019.10.12
18:49
2024.03.19
08:36
Forrás
RTV Pannon
Na mađarskoj granici pooštrena je kontrola vraćanja AFE (PDV-a).

Roba široke potrošnje, pre svega namirnice, sredstva za ličnu higijenu i kućnu hemiju, koju su pojedinci donosili iz Mađarske i potom je prodavali širom Vojvodine, uglavnom je bila značajno jeftinija nego u Mađarskoj. To je bilo omogućeno povratom AFE. Vraćanje AFE nije prekinuto, ali trgovci kažu da su mađarski carinici uveli stroga ograničenja.

Prema rečima putnika koji na granici čekaju na povrat AFE nova stroža pravila uvedena su prošlog četvrtka. Zbog toga su prodavci na subotičkim pijacama bili prinuđeni da za 10 do 15 odsto povećaju cenu robe koja je poreklom iz Mađarske. Prema njihovim rečima pojedinac može da traži povrat AFE samo jednom nedeljno, u iznosu od maksimum 100 hiljada forinti.

Na zvaničnoj internet stranici Kancelarije za porez i carinu Mađarske o tome nismo našli nikakvo obaveštenje. Zakon je ipak propisao da strani kupci imaju pravo na povrat AFE samo ukoliko se radi o količini koja nije namenjena za trgovinu, odnosno ukoliko količina i raznovrsnost pokrivaju potrebe jedne porodice. Od sada se to strože kontroliše.

Mnogi kupuju u dva diskonta koja su najbliži graničnom prelazu kod Tompe. Jedan prodavac sa subotičke pijace koji nije želeo da bude snimljen, potvrdio nam je da samo  jednom nedeljno može pod svojim imenom da traži povrat AFE: „Možemo da donesemo robu samo za svoje potrebe, odnosno ne može u većim količinama. Dakle, samo tri, četiri komada, koliko se kod kuće troši. Samo za svoje potrebe, a ne za trgovinu. Mene ovo lično ne dotiče toliko. Više one koji to rade na veliko."

Tatjana Jeftić, pomoćnik komandira Granične policije na Kelebiji kaže da je zbog ove promene tokom sedmice značajno opao broj onih koji su dnevno prelazili u kupovinu u Tompu: „U poslednjih nedelju dana za oko 50 odsto je opao  broj srpskih državljana koji su prelazili radnim danima. Možda čak i više, ali možemo reći da se broj prepolovio."

Pomoćnica komandira je potvrdila: i prema njenim saznanjima građani Srbije samo jednom sedmično mogu kod mađarske carine da traže povrat AFE, ali granične službe Mađarske i Srbije u ovakvim situacijama ne mogu da se mešaju jedni drugima u rad.

Mađarska
roba
PDV
granica
AFA

Najnovije

17:44, Frissítve: 17:52

Smotra fijakera u Crepaji

Fijakerijada u Crepaji organizovana je po dvadeset osmi put. Iz čitave Srbije ljubitelji konjičkog sporta stigli su u Crepaju na Fijakerijadu i Međunarodnu smotru konja.
14:52, Frissítve: 16:25

Bezbedno na dva točka

Na centralnom trgu u Subotici danas je promovisana bezbedna vožnja biciklom, ali i popularisan biciklizam kao sport. U programu „Gledaj da te vide, vozi se biciklom“ učestvovali su i mališani iz osnovnih škola.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.