Ugrás a tartalomra

Mladi šahisti okupljeni na Paliću

2019.10.12
18:41
2024.03.19
08:36
Forrás
RTV Pannon
Takmičenje pod nazivom „Šahaktiviti" održano je danas na Paliću, u osnovnoj školi „Miroslav Antić".

Šahovsko takmičenje na poligonu održano je u isto vreme širom sveta na 260 mesta. Na Paliću umeće je odmerilo sedam vojvođanskih škola i jedna iz Sigetvara.

Florian Fabian, član ekipe sa Kelebije bio je uspešan u igri pod nazivom „Husari u pohodu na svet" u kojoj krećući se poput konja u šahu, treba sakupiti zastave što većeg broja zemalja. Od 64, Florian je sakupio 13: „Mislim da je odlično uspelo, pokušao sam da prikupim zastave što više država. Vidim da sam u odnosnu na druge ekipe imao dosta dobar uspeh" – ocenio je rezultat vođa ekipe sa Kelebije.

Svaku ekipu vodio je i hrabrio jedan poznati gost. Organizatori smatraju da je veoma važna uloga popularnih kapitena, jer deca iz neposredne blizine mogu da vide poznate osobe. Tibor Kovač, pevač iz Mađarske bio je kapiten palićke ekipe: „Više sam navijač nego vrhovni vođa. Znam da igram šah, na osnovnom nivou, ali srećom u ovom slučaju šahovsko znanje je minimalno potrebno, već će danas u glavnoj ulozi biti spretnost. Nadam se da ću ekipu dovesti do uspeha."

„Šahaktiviti" je prvo svetsko šahovsko takmičenje na poligonu. Na takmičenju deca lako mogu da usvoje šahovska pravila – kaže Žombor Roža, organizator takmičenja: „Postoje igre za koje možemo reći da su postale klasične aktiviti igre jer su u poslednjih pet godina uvek prisutne. Takva je, recimo, „Između četiri šaha" gde slično igri izbacivanja, ugrađujemo pravila šahovskog kretanja. Popularna je igra i „Kradljivci šaha" koju smo ove godine obnovili. U igri „Iza duge" istoriju šaha preoblikujemo u priču o čarobnjaku iz Oza".

Palićanima nije uspelo da odbrane titulu, ove godine najbolja je bila subotička ekipa koju je vodio glumac Norbert Dudaš. Nakon takmičenja, mladima je pevao Tibor Kočiš.

Palić
šah
Sakktivity
takmičenje

Najnovije

15:27, Frissítve: 16:10

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.

Najčitanije

Preminula Marta Feher

Nakon kratke i teške bolesti u 48 godini života preminula je Marta Feher, novinarka nedeljnika „Het nap“. Od 2017. godine deo je redakcije „Het napa“, pre toga 10 godina radila je u Panon RTV-u.

Unapređenje zapošljavanja u Subotici

Završena je javna rasprava u vezi izrade Lokalnog akcionog plana zapošljavanja za period 2024-2026. godina, koja je počela 8. aprila - obavestio je javnost Saša Gravorac.

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.