Ugrás a tartalomra

Kolebanja temperature iscrpljuju organizam

2019.10.15
18:10
Forrás
Pannon RTV
U narednih dan-dva imaćemo vreme bez većih promena.

U vlažnim i maglovitim jutrima mogu se pojačati bolovi koštanog sistema zbog artroze, bolovi u ekstremitetima, dok se tokom dana tegobe  smiruju. Kolebanja temperature veća od 10 stepeni znače i dodatno opterećenje za čovečiji organizam, i uobičajeni simptomi mogu biti nestabilnost krvnog pritiska, a hronični bolesnici i stariji mogu da osete prolazna pogoršanja i probleme sa krvotokom. Sa otopljavanjem vremena, mogu se očekivati i simptomi tipični za dolazak toplog fronta, pre svega migrene i osećaj umora. Doktorica Margit Pajor, načelnica Službe hitne medicinske pomoći u Kanjiži kaže da se tokom promenljivog vremena javljaju i simptomi depresije, i u ovom periodu važno je obratiti pažnju i na krvni pritisak.

„Kako se koleba temperatura, sa njom se koleba i krivni pritisak. Sve više se srećemo sa visokim krvnim pritiskom, i komplikacijama koje ga prate, pa čak i moždanim udarima. Zbog toga treba obratiti pažnju na vrednosti krvnog pritiska, a oni koji već imaju terapiju možda da povećaju doze i priključe im lekove za izbacivanje vode. Naravno, podjednaka je mogućnost i da merimo niske vrednosti, dakle da padne krvni pritisak" kaže dr Margit Pajor, lekar opšte prakse, Služba hitne medicinske pomoći, Kanjiža.

temperatura
Margit Pajor

Slične vesti

Najnovije

17:03, Frissítve: 18:20

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.

Najčitanije

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.