Ugrás a tartalomra

Obnavlja se evangelička crkva u Vrbasu

2019.10.15
20:48
2019.10.15
21:00
Forrás
Pannon RTV
Sa najveće evangeličke crkve u Vojvodini danas su skinuti krst i jabuka. Ovo je značajno jer jabuka sa tornja sadrži važna istorijska dokumenta.

Tekst iz vremenske kapsule u jabuci ispod krsta sadrži dosadašnju istoriju zajednice, kaže Marta Dolinski, evangelički sveštenik: „Nećemo je sada otvoriti, već će biti predata u ruke restauratorima, kako bi bili sigurni da je nećemo uništiti kod otvaranja. Procenjujemo da je oko 200 godina u tornju."

Trenutno se odvija prva faza radova u Vrbasu koje izvođači treba da završe u narednih pet meseci. Obnova će, inače, teći u tri faze – objašnjava Davor Mihajlović, izvođač: „U prvoj fazi se radi sanacija krova i kape tornja, druga faza je fasada, dok je treća faza unutrašnji radovi."

Radovi su otpočeli pre mesec dana, i sa objekta crkve već su uklonjeni stari crepovi. Pred početak zime najvažnije je da se obezbede krov i toranj.

„Ovo je najvažniji trenutak koji šalje hrišćansku poruku, dobićemo poruku naših predaka, i kada je otvorimo i vidimo šta je unutra, onda ćemo i mi uobličiti svoja razmišljanja, svoj doprinos koji ćemo preneti narednim generacijama kada bude postavljan novi krst" rekao je Gabor Dolinski, zamenik evangeličkog biskupa.

Obnovu evangeličke crkve podržala je mađarska Vlada. Celokupna obnova staje oko 500 hiljada evra, a sada u prvoj fazi za radove je izdvojeno 350 hiljada evra.

Vrbas
crkva
Gabor Dolinski
Marta Dolinski

Najnovije

15:36, Frissítve: 16:37

Studentski dom ili iznajmljeni stan?

U nastavku obrazovanja, studenti treba da očekuju brojne troškove. Među njima, najveći su izdaci za stanovanje. Zbog povoljnih cena većina se odlučuje za studentski dom, ali ako je previše prijavljenih, ostaje mogućnost iznajmljivanja stana.
13:38, Frissítve: 16:24

Cela država priseća se žrtava

Godinu dana nakon masovnog ubistva u beogradskoj školi, cela država seća se stradalih. Televizijski i radijski program jutros je prekinut u 8:41 časova i jednominutnim ćutanjem odata je počast ubijenima u masovnoj pucnjavi.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.