Ugrás a tartalomra

Poseta Kući starih zanata u Senti

2019.10.20
22:38
2019.10.20
22:47
Forrás
Pannon RTV
Posetioci svaki dan mogu da posete Kuću starih zanata i, između ostalog, vide i više od veka staru, nagrađivanu kovačnicu.

Muzej, koji može da se poseti vikendom,  nastao je  od ogromne privatne zbirke koja se bavila pre svega lokalnim majstorima i zanatlijama. Tako se na ovom prostoru do detalja može upoznati nekadašnja kovačka radionica i sodara iz prošlog veka.

Na  vođenju kroz postavku Kuće starih zanata koja je organizovana u nedelju zavirao je i gramofon star više od sto godina. Posetioci su mogli da upoznaju i pribor koji je koristio nekadašnji sodadžija Šandor Kapaš.

Za vikend su neprestano stizali gosti koji su bili radoznali kako su u proteklih gotovo dvesta godina nastajali predmeti iz svakodnevice. U nedeljnoj grupi bila je i Jolanka Kapaš, koja je bila jedna od poslednjih radnica nekadašnjeg preduzeća. Ono što je u početku trebala biti mala ispomoć, pretvorilo se u deset godina punjenja i raznošenja soda vode.

„Podigla bih košaru, on je jednom rukom mogao da stavi flašu, ali je posle trebalo da je držim kako bi stisnuo pedalu, i pustio vodu. Kada on nije gledao, pokušala sam da napunim jednu flašu od pola litre, pa i od litre, i uspelo je. Suprug je video, pripretio mi je šakom, ali posle je sve lepo krenulo", priča Jolanka Kapaš, Senta.

Senćanska ustanova ove godine obnovila  je radionice čuvenih lokalnih majstora i njihove zanate. Od dvoje istaknutih, oboje su krajem prošlog veka zatvorili svoje kapije, i nestale su radionice koje je vodilo nekoliko generacija.

Arpad Pece, antikvar, osnivač Kuće starih zanata u Senti kaže: „Druga radionica koju smo izdvojili je kovačnica čika Geze Tot Bojnika. Tokom tri generacije je nastavljan ovaj zanat, i čika Geza je bio poslednji. Marija Tot Bojnik, njegova supruga ispričala je zanimljive događaje iz prošlosti."

Kuća starih zanata u Senti svakodnevno očekuje zainteresovane posetioce. Nakon prethodne najave, moguće ju je poseti bilo kojeg dana, od ujutru do uveče. Postavka broji preko 10 hiljada eksponata. Ukoliko se želi posetiti i bivša ordinacija dr Milivoja Borđoškog, hirurga, u nekadašnjoj kući direktora bolnice, termin posete se može dogovoriti na telefon 063-896-47-80.

Senta
Kuća starih zanata

Slične vesti

Najnovije

15:36, Frissítve: 16:37

Studentski dom ili iznajmljeni stan?

U nastavku obrazovanja, studenti treba da očekuju brojne troškove. Među njima, najveći su izdaci za stanovanje. Zbog povoljnih cena većina se odlučuje za studentski dom, ali ako je previše prijavljenih, ostaje mogućnost iznajmljivanja stana.
13:38, Frissítve: 16:24

Cela država priseća se žrtava

Godinu dana nakon masovnog ubistva u beogradskoj školi, cela država seća se stradalih. Televizijski i radijski program jutros je prekinut u 8:41 časova i jednominutnim ćutanjem odata je počast ubijenima u masovnoj pucnjavi.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.