Ugrás a tartalomra

Sećanje na 1956. godinu i u Temerinu

2019.10.23
21:56
Forrás
Pannon RTV
Položen venac na spomenik Imrea Šereša mučenika poreklom iz Temerina.

Imre Šereš je 1956.godine krijumčario revolucionare sa teritorije Mađarske, odnosno davao im je hranu i piće. Zbog toga su ga osudii na smrt. Pogubljen je 1958.godine. O životu mučenika predavanje je učenicima osmog razreda Osnovne škole Imre Kokai, održao Bela Čorba, predsednik DSVM-a. On je rekao da je važno da temerinci pokažu dužno poštovanje prema onima koji su se borili za svoju državu, svoju naciju, svoje okruženje. Naglasio je: „Za mlađu generaciju koja samo iz istorijskih knjiga ili iz škole zna po nešto o1956.godini moramo približiti Mađarsku revoluciju, herojime Mađarske revolucije, njihove ideje. Mislim da je to od suštinskog značaja. "

Bela Siveri, predsednik opštinske organizacije SVM-a u Temerinu je naglasio da je Imre Šereš nakon borbi priveden, osuđen je na smrt nekoliko puta pre nego što je treći put ubijen. Naglasio je: „Temerinci, kao Mađari koji žive van granica matične zemlje,suosećaju sa učesnicima Revolucije 1956. godine. Sa svima koji su tada dali svoje živote za slobodu i domovinu. Bez obzira na činjenicu da Temerin ima svog mučenika, Imrea Šoroša.”


Polaganju venaca prisustvovali su i potomci Imrea Šoroša.

Temerin
sećanje

Najnovije

13:05, Frissítve: 13:51

Balint Juhas čestitao Uskrs

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Balint Juhas čestitao je predstojeći Uskrs građanima i sveštenstvu koji praznik proslavljaju po julijanskom kalendaru, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.