Ugrás a tartalomra

Šta pčele rade zimi?

2019.11.08
15:19
Forrás
Pannon RTV
Tokom jeseni, uslovi života pčela se menjaju. Pčelari rade na tome da pomognu pčelama sa prežive hladnu zimu.

Ovi insekti već krajem leta ne nalaze potrebnu količinu nektara u prirodi. Zbog toga, glavni zadatak brižnih pčelara na jesen jeste osigurati zimsku hranu pčelinjih porodica i obezbediti opuštene uslove za njihov odmor.

Pre dolaska zime, jedna od najvažnijih stvari je da se obezbedi dovoljna količina meda u košnicama, kaže pčelar Erne Kiš iz Skorenovca: “Do 15-20 kilograma meda po košnici, kao prvo, a kao drugo da se količina grinja svede na minimum.”

Azijska pčela (Varroa destructor) ne može naneti značajnu štetu pčelinjim porodicama.

Žolt Đuriš je našem štabu pokazao trenutno stanje svojih pčela, koje se i dalje dobro osećaju zahvaljujući blagim vremenskim uslovima: “Pčele su trenutno raštrkane po površini košnice, aki kada temperatura vazduha dođe ispod 10 stepeni, pčele se odmah okupe i pripremaju za zimu.”

Međutim, dolaskom hladnog vremena, važno je pokriti vrh košnice izolacionim materijalom – preporučuju stručnjaci.

pčela
pčelari

Slične vesti

Najnovije

15:36, Frissítve: 16:37

Studentski dom ili iznajmljeni stan?

U nastavku obrazovanja, studenti treba da očekuju brojne troškove. Među njima, najveći su izdaci za stanovanje. Zbog povoljnih cena većina se odlučuje za studentski dom, ali ako je previše prijavljenih, ostaje mogućnost iznajmljivanja stana.
13:38, Frissítve: 16:24

Cela država priseća se žrtava

Godinu dana nakon masovnog ubistva u beogradskoj školi, cela država seća se stradalih. Televizijski i radijski program jutros je prekinut u 8:41 časova i jednominutnim ćutanjem odata je počast ubijenima u masovnoj pucnjavi.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.