Ugrás a tartalomra

Besplatno merenje nivoa šećera u krvi u opštini Kanjiža

2019.11.14
12:20
Forrás
Pannon RTV
Na Svetski dan borbe protiv dijabetesa Dom zdravlja u Kanjiži organizovao besplatno merenje nivoa šećera u krvi.

Cilj akcije je pravovremeno otkrivanje dijabetesa, oboleli naime često nisu ni svesni da im je nivo šećer u krvi povišen.

U opštini Kanjiža inače ima mnogo obolelih od šećerne bolesti, njihov broj je iznad evropskog proseka. Čak 96 odsto obolelih pati od dijabetesa tipa 2. On se obično javlja kod osoba starijih od 40 godina, pa je zato preporučljivo meriti nivo šećera u krvi najmanje svakih šest meseci.

Karolina Đolai, direktorka Doma zdravlja Kanjiža: „Treba znati da je dijabetes veoma podmukla bolest, tako da pacijent nažalost nije ni svestan da je bolestan. Postoje simptomi koji ukazuju na to. Osoba tokom noći više puta odlazi na toalet, uvek je gladna, umorna i ima problema sa vidom, ali pored toga drugih znakova nema. Važno je da na vreme uočimo bolest kod tih pacijenata, jer onda jednostavnom dijetom, jednostavnom promenom ishrane, odnosno vežbanjem uz manju terapiju sa lekovima možemo sprečiti da se dijabetes tipa 2 proširi."

Kanjiža
merenje nivoa šećera u krvi
Karolina Đolai

Najnovije

15:36, Frissítve: 16:37

Studentski dom ili iznajmljeni stan?

U nastavku obrazovanja, studenti treba da očekuju brojne troškove. Među njima, najveći su izdaci za stanovanje. Zbog povoljnih cena većina se odlučuje za studentski dom, ali ako je previše prijavljenih, ostaje mogućnost iznajmljivanja stana.
13:38, Frissítve: 16:24

Cela država priseća se žrtava

Godinu dana nakon masovnog ubistva u beogradskoj školi, cela država seća se stradalih. Televizijski i radijski program jutros je prekinut u 8:41 časova i jednominutnim ćutanjem odata je počast ubijenima u masovnoj pucnjavi.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.